Bacio djecu

Sud potvrdio: ‘Djeca s Paga su 2014. trebala biti oduzeta roditeljima, Centar je to stopirao’

Portal Novilist.hr

Foto Facebook

Foto Facebook

U odluci koju sam ja vidio se uopće ne navode razlozi povlačenja, ali ju je Centar povukao, rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić



ZADAR Djeca s Paga koje je otac bacio s pet metara visokog balkona se oporavljaju, a istraga slučaja tek slijedi. Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić kazao je kako je 2014. postojala mjera da se djecu oduzme roditeljima, ali ta odluka je brzo povučena bez konkretnih razloga. 


– Radilo se o privremenoj mjeri kojom su djeca, najstarija kćer i dvije mlađe, jer tada nisu imali druge djece, oduzeta obitelji i određeno je da će biti dodijeljene Centru za socijalnu skrb ili nekoj od udomiteljskih obitelji. U veljači 2014. povučen je takav prijedlog i obustavljen je postupak.


Roditelji osuđivani


U odluci koju sam ja vidio se uopće ne navode razlozi povlačenja, ali ju je Centar povukao, rekao je Klarendić, prenose 24 sata.




Dodajo je kako su roditelji bili osuđivani za zanemarivanje djece 2013. godine. 


Na pitanje novinara što sve spada po zanemarivanje rekao je: ‘odgoj, obrazovanje, higijena, vrijeđanje, ima tu svašta, ne znam detalje’.


Otac na psihijatrijskom vještačenju


Duško Berović, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru također je komentirao slučaj i kazao kako će okrivljenika prebaciti u Zagreb na psihijatrijsko vještačenje.


– Županijsko državno odvjetništvo je dostavilo rješenje o provedbi istrage protiv 54-godišnjaka zbog četiri kaznena djela pokušaja teškog ubojstva, to rješenje ide okrivljeniku i njegovom branitelju, koji imaju pravo u roku od osam dana podnijeti žalbu na to rješenje, žalbu rješava sudac istrage u Zadru – rekao je Berović i dodao kako je odvjetniku Josipa Rođaka rješenje dostavljeno, ali ne zna je li ga zaprimio.


Što sad slijedi?


Objasnio je proceduru koja slijedi.


– Procedura je da se čeka da rješenje bude pravomoćno, odnosno dostava rješenja, onda se kreće s dokaznim radnjama ili istražnim radnjama. Za sada će biti otprilike četiri svjedoka, među njima ima i djece koja su žrtve, a potom će se provesti odgovarajuće vještačenje, primarno psihijatrijsko vještačenje koje mora utvrditi opće društveno stanje samog okrivljenika, a posebno njegovo stanje u vrijeme počinjenja djela, je li bio svjestan što radi i je li mogao upravljati svojim postupcima – kaže Berović.


Nalazi krvi i urina još nisu gotovi jer se inače čekaju otprilike 15 dana, javljaju 24 sata.