Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Ispis članka: Stiže promjena vremena: Bit će grmljavinskih oluja, temperature će pasti i do 10 stupnjeva - Novi List

NoviList.hr

Stiže promjena vremena: Bit će grmljavinskih oluja, temperature će pasti i do 10 stupnjeva

Još danas vrućina

10. kolovoz 2018 08:06

Napisao: HINA

Vrućina i sparina - i toplinski val koji može djelovati na zdravlje - u većini će Hrvatske vladati i u petak, a za vikend stiže osvježenje, pa će subotnje poslijepodne ponegdje u sjevernim krajevima unutrašnjosti može biti hladnije od petka i za 10 °C.

Foto Marko Gracin / Damir Zamlakar

DHMZ za danas prognozira  pretežno sunčano vrijeme u većini krajeva, ali uz nestabilnije vrijeme na zapadu, pa su uz jači razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjeverozapadu, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji, praćeni prolazno jakim vjetrom. Vjetar većinom slab, poslijepodne na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 36 °.

Vrućina i sparina - i toplinski val koji može djelovati na zdravlje - u većini će Hrvatske vladati i u petak, a za vikend stiže osvježenje, pa će subotnje poslijepodne ponegdje u sjevernim krajevima unutrašnjosti može biti hladnije od petka i za 10 °C. Osim pada temperature, ponegdje će pasti i kiša, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme - već u petak poslijepodne, te osobito tijekom subote. Na Jadranu će zapuhati bura, vjerojatno najjača od subote navečer do nedjelje ujutro, osobito podno Velebita. No, već od nedjelje ponovno stabilnije, većinom i vruće, ali manje nego u ovome tjednu, najavljuju Zoran Vakula i Dragoslav Dragojlović u novoj prognozi za HRT.

Idućih dana većinom sunčano i vruće, samo u subotu uz povremeno više oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, većinom u zapadnim predjelima. U subotu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u središnjim predjelima na udare i jak, a na Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Od nedjelje sunčanije i mirnije. Temperatura na dalmatinskoj obali bez veće promjene, a drugdje malo niža, osobito u središnjoj Hrvatskoj.

U subotu pljuskova mopže biti posvuda u unutrašnjosti, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Temperatura zraka će se sniziti, a vruće će se zadržati samo na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje posvuda sunčanije i toplije, a u mnogim mjestima ponovo i vruće. Vjerojatnost za nove pljuskove povećava se u srijedu.