Sve više trgovina specijaliziranih za prodaju psihoaktivnih supstanci

Smart shop mania: Europom se šire “pametni” dućani s “pametnim” drogama

Ana Raić Knežević

Otvoreno ih je posljednjih godina nekoliko i u Hrvatskoj i nude, između ostaloga, praškove i smole za osvježivanje zraka koji sadrže sintetske kanabinoide, drogu koja ima slično djelovanje kao THC



ZAGREB - Što sa »smart shopovima«? Što se u njima uopće prodaje? Tko ih može zatvoriti? Pitanja su to što su tek djelomično odgovorena rezultatima posljednjeg izvješća Europskog centra za monitoring droga i ovisnosti (EMCDDA), a ni domaći stručnjaci još nisu sasvim sigurni što da učine s njima. 


  Riječ je o trgovinama specijaliziranima za prodaju psihoaktivnih supstanci, kao i literature i ostalih predmeta povezanih s njima. Naziv »smart shop« (pametna trgovina) izveden je od naziva »smart drugs« (pametne droge), oblika droge ili dodataka hrani koji imaju najrazličitije utjecaje na stanje ljudske svijesti. I njih se uglavnom može nabaviti u »smart shopovima«.


Najviše ih je za sada otvoreno u Nizozemskoj i u njima se bez problema mogu kupiti »svia divinorum«, »amanita muscaria« »peyote«, »San Pedro kaktus« i još mnogi drugi preparati s čijim su djelovanjem upoznati svi koje put odvede do neke od takvih trgovina. Od prosinca 2008. godine »čarobne gljive« nizozemske su vlasti odlučile staviti na listu supstanci čija se uporaba strogo kontrolira, a vrlo brzo ta se zabrana proširila i na druge zemlje. Neki ove restrikcije smatraju kontroverznima budući da se odnose i na dio gljiva koje ne sadrže psihoaktivne supsance. 


 Nedorečni propisi




– Na području Republike Hrvatske u zadnjih nekoliko godina otvoreno je više objekata tzv. »smart shopova« koji u svojoj ponudi, između ostalog, imaju praškove i smole u svrhu osvježivanja zraka u prostorima. Radi se o neposrednoj, direktnoj prodaji, a ne internetskoj prodaji, potvrđeno nam je iz Ministarstva unutarnjih poslova koj je svjesno da je u pitanju aktualna pojava iza koje se sasvim izvjesno krije prodaja psihoaktivnih supstanci. 


  – Opravdano se sumnja da ti prašci i smole možebitno sadrže sintetske kanabinoide, drogu koja ima slično djelovanje kao THC (aktivna tvar u produktima cannabisa). Zato je policija zajedno s drugim nadležnim državnim tijelima i inspekcijama u prethodnom vremenskom razdoblju poduzimala više aktivnosti. Tijekom inspekcijskog nadzora utvrđene su određene nepravilnosti, a u nekim slučajevima, nakon provedenog vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vuečetić« pronađene su ilegalne droge koje se nalaze na popisu droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. U još nekim slučajevima pronađene, a potom vještačene tvari koje se ne nalaze na ovom popisu, iako djeluju kao psihostimulansi, objašnjavaju nam iz MUP-a. 


  – Uočeni problemi i posljedice nedorečenosti propisa u centru su interesa Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, kao koordinativnog tijela te Ravnateljstva policije i Ministarstva zdravlja, uvjeravaju iz MUP-a. 


 Zatvaranje ne pomaže


»Smart shopove« može se pronaći u gotovo svim većim hrvatskim gradovima. U onom u Splitu lani u ljeto moglo se nabaviti proizvod pod nazivom »Herbal Mix«, koji, kako prepričavaju oni koji su ga probali, ima djelovanje višestruko jače od marihuane. 


  – Ovaj proizvod služi kao osvježivač prostora, a kako će ga tko koristiti to nije naš problem. Na proizvodu jasno stoji da nije za ljudsku konzumaciju te da ga se ne smije direktno udisati, tvrdili su tada iz splitske »pametne trgovine«. 


  Problem, kao što se može iščitati i iz odgovora hrvatskog MUP-a, predstavlja upravo činjenica da je riječ o supstancama koje još nisu zabranjene. U deset najpopularnijih redovito su se nalazili kratom, salvia i halucinogene gljive. 


  Poljska policija pokušala je u suradnji sa zdravstvenim inspektorima prije dvije godine stati na kraj »smart shopovima« zatvorivši ih u jednoj akciji čak 1.400. 


  – Kod nas u Rumunjskoj policija gotovo svaki tjedan zatvori po jedan »smart shop«, no oni vrlo brzo ponovno otvaraju svoja vrata. Tome jednostavno nema kraja, komentirala je na nedavnom okupljanju novinara u sjedištu EMCDDA rumunjska izvjestiteljica.