Neugodna pozicija

SDP idući tjedan kreće s opozivom ministra Zdravka Marića, Most zasad krajnje suzdržan

Dražen Ciglenečki

Trebao bi donositi odluke, a ne može zbog potencijalnog sukoba interesa – Zdravko Marić / Foto Denis Lovrović

Trebao bi donositi odluke, a ne može zbog potencijalnog sukoba interesa – Zdravko Marić / Foto Denis Lovrović

SDP-ova inicijativa dovest će sad Plenkovića u poziciju ne samo da pruža verbalnu potporu ministru financija, nego i da cijelu Vladu stavi u funkciju njegove obrane. Most je zasad krajnje suzdržan



Saborsku raspravu o lex Agrokor u srijedu su obilježili i vrlo neugodni napadi opozicije na ministra financija Zdravka Marića, zbog njegove povezanosti s koncernom Ivice Todorića. Oporbeni zastupnici Marića, što je možda najgore što se može dogoditi političaru, već i ismijavaju. Premijer Andrej Plenković zasad čvrsto stoji uz svojeg ministra, ali situacija će mu postati još kompliciranija. Naime, SDP će poslati u proceduru zahtjev za glasovanje o nepovjerenju Zdravku Mariću.


– Odluku smo donijeli i idemo s tim idući tjedan, rekao nam je jučer jedan član predsjedništva SDP-a.


Sumnja u pogodovanje


Ta će inicijativa odvesti Plenkovića korak dalje, bit će u poziciji ne samo pružati verbalnu potporu ministru financija, nego i cijelu Vladu staviti u funkciju njegove obrane. A Most je ovih dana bio krajnje suzdržan u vezi sa Zdravkom Marićem. Predsjednik Sabora Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak da položaj ministra, koji je u Vladu došao s mjesta izvršnog direktora Agrokora, »nije ni malo ugodan«.




– Volio bih da se ispitaju apsolutno sve okolnosti oko gospodina Marića, pa ako se pokaže nešto, onda će Most djelovati po tom pitanju – rekao je Petrov početkom tjedna gostujući na Hrvatskom radiju.


U svakom slučaju, od mostovaca će se, kao i prije godinu dana kad je u pitanju bio zahtjev SDP-a za glasovanje o nepovjerenju Tomislavu Karamarku, tražiti da se izjasne smatraju li da i Marić snosi dio odgovornosti za kolaps Agrokora i je li otkad je ministar pogodovao bivšem poslodavcu. SDP-ovci, ali i drugi oporbeni zastupnici, sumnjiče Marića zbog kredita HBOR-a Agrokoru krajem prošle godine u visini od 48 milijuna eura, zamjeraju mu tvrdnje prije dva mjeseca da je ta kompanija u dobrom stanju, a zamjeraju mu, primjerice, i to što je u siječnju 2016., čim je postao ministar, za devet mjeseci odgodio rok za predaju izvješća poduzeća o nenaplaćenim, a dospjelim obvezama.


Neodrživa situacija


– Lex Agrokor je usvojen, piše u obrazloženju, zbog opasnosti za financijski sustav Hrvatske koja bi nastala propašću Agrokora. O financijskom sustavu brine Ministarstvo financija i stoga Hrvatska ima ozbiljan problem. O financijskom sustavu brine Ministarstvo financija i stoga Hrvatska ima ozbiljan problem. Ministar koji bi trebao promptno donositi odluke to ne može činiti zato što se izuzeo zbog potencijalnog sukoba intresa, koji proizlazi iz činjenice da je bio na visokom položaju u Agrokoru u vrijeme kad se, indicije su, muljalo s financijskim izvješćima. Marićeva je situacija neodrživa, ne može ostati ministar jer ne može obnašati svoju dužnost – rekao nam je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.


O zahtjevu za opoziv mora se glasovati najkasnije 30 dana od dana kad je on dostavljen Saboru. Vlada se, pak, u roku od osam dana od uvrštenja zahtjeva u saborski dnevni red dužna o njemu očitovati. Najavljeno je da će Sabor 28. travnja prekinuti s radom zbog lokalnih izbora. O nepovjerenju članovima Vlade u pravilu se dosad glasovalo na samom kraju roka od 30 dana, a to znači da bi se zbog rasprave i izjašnjavanja o Zdravku Mariću mogla sazvati posebna sjednica Sabora i to desetak dana prije lokalnih izbora.