Glasovanje izvan mjesta prebivališta

Referendum za ulazak u EU ipak dostupan svima

Irena Frlan Gašparović

Kako neslužbeno doznajemo, birači koji znaju da će se te nedjelje naći u Hrvatskoj, ali izvan mjesta prebivališta, morat će uoči referenduma podići potvrdu u nadležnom tijelu državne uprave i s njom će moći glasovati gdje god se zateknu



ZAGREB  Novi ministar uprave Arsen Bauk najavio je da će riješiti zavrzlamu oko glasovanja na referendumu izvan mjesta prebivališta i da će se 22. siječnja, o pitanju »jeste li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji«, moći izjasniti i birači koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj, ali izvan svog prebivališta. 


– Imali smo u subotu prvi službeni sastanak  u DIP-u. Razgovarali smo o tome kako na najbolji način provesti referendum. Građani koji na dan referenduma ne budu u mjestu prebivališta moći će glasovati uz potvrdu u nekom drugom mjestu o čemu će DIP izdati uputu. I ja ću biti jedan od tih građana kako bih pokazao da je to moguće, objavio je Bauk na Facebooku. Na pitanje gdje će glasovati, Bauk nam je jučer kazao da zna da neće glasovati na Braču, gdje mu je prebivalište, nego tamo gdje se zatekne te referendumske nedjelje. 


Problem s glasovanjem izvan mjesta prebivališta pojavio se proteklog tjedna kada je Ministarstvo uprave, u razmaku od četiri dana, dalo dva različita tumačenja. U odgovoru na upit Ministarstva vanjskih poslova naveli su da ljudi koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a zateknu se u inozemstvu, mogu glasovati po istim propisima koji vrijede za parlamentarne ili predsjedničke izbore. Birači iz Hrvatske koji znaju da će 22. siječnja biti u inozemstvu, morat će se registrirati za glasovanje u inozemstvu najkasnije 15 dana prije referenduma pri diplomatskom-konzularnom predstavništvu Hrvatske u kojem namjeravaju glasati. No, za glasače koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali će na dan referenduma biti negdje drugdje u Hrvatskoj, nije bila predviđena mogućnost glasovanja. To bi značilo da bi Riječanin ili Zagrepčanin koji bi se 22. siječnja zatekao u Budimpešti mogao glasovati, ali bi mu to pravo bilo uskraćeno ako tog dana otputuje u Pulu ili Osijek. No, takva diskriminacija ipak se neće dogoditi.




Kako neslužbeno doznajemo, birači koji znaju da će se te nedjelje naći u Hrvatskoj, ali izvan mjesta prebivališta, morat će uoči referenduma podići potvrdu u nadležnom tijelu državne uprave. S tom potvrdom moći će na dan referenduma glasovati gdje god se zatekli izvan mjesta svog prebivališta.