Granični spor opet bi mogao postati sredstvo ucjene

Povratak Janeza Janše odgađa hrvatsko članstvo u EU

Denis Romac

Stranka Janeza Janše želi ponovno otvoriti pregovore o granici, pa bi, dođe li Janša na vlast, bilo teško izbjeći referendum u Sloveniji o hrvatskom pristupnom ugovoru



RIJEKA U trenutku kada se, korak po korak, urušava vladajuća koalicija slovenskog premijera Boruta Pahora, raste zabrinutost da bi nova slovenska vlada koju će najvjerojatnije voditi današnji šef slovenske opozicije Janez Janša ponovno mogla zakomplicirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.


   Još u prosincu prošle godine u ovim smo novinama jasno upozorili kako je nakon potpisivanja arbitražnog ugovora sa Slovenijom u Hrvatskoj zavladalo pogrešno uvjerenje da Slovenija više ne može blokirati Hrvatsku na putu u EU.   

Ratifikacija pa presuda


Slovenski teritorijalni zahtjev ponovno bi se mogao ispriječiti ispred Hrvatske, budući da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji doći na dnevni red prije nego što Slovenci čuju presudu arbitražnog suda. Za ratifikaciju ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina, što će biti skoro nemoguće ostvariti prije nego što Slovenija dozna je li dobila famozni izlaz na otvoreno more, zbog kojeg je slovenska politička vrhuška i krenula u blokadu Hrvatske prije više od dvije godine.



Arbitražni sporazum slovenska desnica ne može više poništiti, niti povući svoj potpis, no upravo zato bi se pritisak mogao prebaciti upravo na referendum o hrvatskom pristupnom ugovoru. Nema dvojbe da će ova upozorenja naići na ignoranciju hrvatske strane. Ta hrvatska vladajuća politika već slavi ulazak Hrvatske u EU, premda se taj čin ima dogoditi tek za dvije godine, kao što je već proslavila završetak pristupnih pregovora, i to pregovora koji još uopće nisu zaključeni…





   Naime, postupak arbitraže počinje u trenutku potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora, dakle najvjerojatnije koncem godine, kada počinje i proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica, a taj bi proces trebao biti okončan puno prije nego što arbitražni sud završi svoj posao.


   Na tu je činjenicu – da bi Hrvatska mogla ponovno biti žrtvom ucjene iz Ljubljane – prije nekoliko mjeseci upozorio i Davor Vidas, ugledni stručnjak za međunarodno pravo i direktor odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu Fridtjof Nansen u Oslu, koji je itekako obaviješten o cijelom slučaju.


   U takvoj će situaciji biti teško izbjeći referendum u Sloveniji o hrvatskom pristupnom ugovoru, na što upozoravaju i mnogi dobronamjerni promatrači u Sloveniji, pogotovo zbog krajnje jednostavne procedure sazivanja referenduma u toj zemlji. Upućenima je jasno da je ishod takvog referenduma, koji će ponovno probuditi nacionalističku retoriku, uvijek upitan, bez obzira na aktualno zatopljenje odnosa na relaciji Zagreb – Ljubljana. U tom će trenutku na vlasti u Sloveniji najvjerojatnije biti Janša, koji predvodi političku opciju koja je bila protiv arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.   

Traže »ugodno« rješenje


Na to ovih dana upozorava i londonski The Economist Intelligence Unit (EIU), istraživačka i savjetodavna tvrtka izdavačke grupacije The Economist, koja svojim analizama i procjenama opskrbljuje globalne korporacije i vlade, procjenjujući u najnovijem izvještaju o Sloveniji i Hrvatskoj kako bi se padom Pahorove vlade i povratkom Janšinih nacionalista granični spor ponovno mogao ispriječiti pred ulaskom Hrvatske u EU. Kako piše u članku EIU, povratak desnice na vlast mogao bi ponovno raspiriti stari granični spor s Hrvatskom i odgoditi hrvatsko članstvo u EU, jer Janšina stranka želi ponovno otvoriti pregovore o granici, blokirajući Hrvatsku dok problem ne bude riješen.


   Pristajući na arbitražni sporazum Pahorova se vlada odrekla svog najsnažnijeg oružja za ucjenu Hrvatske – slovenskog članstva u EU – što je naišlo na ogorčene reakcije nacionalističke opozicije. Povratkom na vlast opozicija će zasigurno ponovno pokušati povratiti nekadašnju prednost i ponovno povezati ulazak Hrvatske u EU s »povoljnim« i »ugodnim« rješenjem graničnog spora. Naravno, za Ljubljanu je jedino povoljno rješenje ono koje podrazumijeva slovenski teritorijalni izlaz na otvoreno more.


   Na sličan problem ovih dana upozorava i njemački Der Spiegel. Kako prenosi Deutsche Welle na hrvatskom jeziku, Spiegel u svom članku pod naslovom »Hrvatska se može nadati članstvu u EU 2013.« ističe da sve članice EU ne dijele euforiju Mađarske da će odluka o završetku hrvatskih pregovora biti donesena već na pristupnoj konferenciji 21. lipnja. »Iz diplomatskih krugova doznaje se da je upitno hoće li Slovenija već idućih dana odustati od svojih ograda iz duge svađe oko morskih granica«, piše Der Spiegel ne precizirajući o kakvim je ogradama slovenske strane točno riječ.