Na čije ruke računa premijer

Plenković: ”U petak u Saboru glasovanje o zakonu o udomiteljstvu, očekujem da će biti prihvaćen”

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

''Vidjet ćemo sutra'', odgovorio je premijer na pitanje hoće li zakon proći ako ga HNS ne podrži, ako ne bude prihvaćen njihov amandman, a isti odgovor imao je i za pitanje postoji li mogućnost da HNS ipak glasuje za zakon.



 Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak navečer da će, koliko mu je poznato, Hrvatski sabor u petak glasovati o prijedlogu zakona o udomiteljstvu i očekuje da će biti prihvaćen onako kako ga je Vlada predložila.


Na pitanje novinara, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, na čije ruke pri tome računa, Plenković je rekao da će se to vidjeti u petak te dodao kako misli da su se obavile konzultacije parlamentarne većine i da će zakon proći onako kako ga je Vlada predložila.»Vidjet ćemo sutra«, odgovorio je premijer na pitanje hoće li zakon proći ako ga HNS ne podrži, ako ne bude prihvaćen njihov amandman, a isti odgovor imao je i za pitanje postoji li mogućnost da HNS ipak glasuje za zakon.

»Mislim da smo mi konstruktivni partneri i da se to vidi na puno aspekata, važno je da zakon prođe, mislim da je okvir koji je postavljen, posebice s naglaskom na profesionalno udomiteljstvo, jedan od kvalitetnih načina da riješimo jedan društveni problem koji postoji i gdje imamo dosta djece koja su udomljena, imamo one koja su u institucijama. Koncept deinstitucionalizacije je važan i očekujem da će zakon biti dobar u praksi«, istaknuo je Plenković.


Upitan je li se to promijenilo zbog zakona o udžbenicima, pa će oni (HNS) podržati zakon o udomiteljstvu, iako su najavljivali odlazak iz Vlade jer je ta točka tri puta skidana s dnevnog reda Sabora, Plenković je odgovorio kako to nije točno i da postoji puno zakona oko kojih je potrebno da koalicijski partneri unutar Vlade i koordinacije vode temeljite i detaljne konzultacije. Misli da je sve bilo onako kako je trebalo biti, barem što se njega tiče.»Ono što je važno je da se stignu obaviti pripreme do početka iduće školske godine. Prema tome, ovdje nema nikakve drame je li nešto tjedan dana prije ili kasnije. Ono što je bitno jest da sadržaj toga zakona bude dobar«, naglasio je Plenković.

Također je rekao je kako su na stranačkim tijelima razmatrali aktualne teme i sve što se protekloga tjedna usvojilo u Hrvatskom saboru, aktivnostima Vlade, današnjoj sjednici u Karlovcu, plan za idući tjedan u Saboru, posljednji u ovoj godini gdje se moraju usvojiti i mirovinska reforma i još niz važnih zakona koji su raspravljeni i koje je Vlada uputila jučer i danas u saborsku raspravu.




Razgovarali smo o nizu internih odluka koje je stranka donijela. Izvijestio nas je glavni tajnik da je obavljena revizija financijskog poslovanja i da je dobila bezuvjetno mišljenje i bez bilo kakvih preporuka, rekao je Plenković zahvalivši kolegama u Glavnom tajništvu »koji su zakonito i transparentno vodili te poslove što smatramo da je jako dobro za funkcioniranje i konsolidiranje stranke i to je bila jedna od poruka kad smo preuzeli odgovornost za vodstvo HDZ-a prije dvije godine«.