Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
15. prosinca 2019.
Ispis članka: POŽAR U LOPAČI: Tri hrvatske bolnice prihvatit će 30 pacijenata iz opožarene Psihijatrijske bolnice - Novi List

NoviList.hr

POŽAR U LOPAČI: Tri hrvatske bolnice prihvatit će 30 pacijenata iz opožarene Psihijatrijske bolnice

Izvanredna mjera

18. kolovoz 2018 07:24

Napisao: HINA

Premijer Plenković iskazao je zahvalnost osoblju bolnice u Lopači i vatrogascima koji su herojskim naporima spasili teške pacijente, mnoge od njih nepokretne, u požaru koji se brzo razvijao.

snimio Roni Brmalj

KARLOVAC - Kasno sinoć, nakon požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopači na području Primorsko – goranske županije, na sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije odlučeno je, u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, da se omogući prihvat i zbrinjavanje 30 pacijenata iz opožarene Psihijatrijske bolnice Lopače u trima bolnicama Karlovačke županije.

Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite u Karlovcu, sazvanoj na inicijativu župana Damira Jelića, utvrđeno je temeljem izvješća ravnatelja triju bolnica, Opće bolnice Karlovac, Opće i bolnice hrvatskih branitelja Ogulin i Bolnice za produženo liječenje Duga Resa, da mogu adekvatno zbrinuti 30-ak pacijenata.

Preduvjet tomu je da bolnicama u Ogulinu i u Dugoj Resi OB Karlovac osigurava psihijatre za ispomoć te će ravnatelji bolnica provesti organizacijske procedure sukladno zahtjevima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

U požaru koji je u petak oko 16 sati buknuo u Psihijatrijskoj bolnici Lopači pokraj Rijeke smrtno je stradala jedna, a ozlijeđeno je više osoba, a za obilaska mjesta nesreće iste večeri premijer Andrej Plenković u pratnji ministra Kujundžića rekao je da će se pomoći svima koji su u bolnici bili smješteni, onda prionuti istrazi, a nakon toga i sanaciji bolnice u Lopači.

Premijer Plenković iskazao je zahvalnost osoblju bolnice u Lopači i vatrogascima koji su herojskim naporima spasili teške pacijente, mnoge od njih nepokretne, u požaru koji se brzo razvijao.

Požar je bio zahvatio drugi i treći kat bolnice i širio se prema četvrtom katu, a gasilo ga je 50-ak vatrogasaca.

Policija je u petak izvijestila da među ozlijeđenima u požaru u bolnici u Lopači ima i bolesnika i medicinskog osoblja te da je najmanje jedna osoba zadobila opekline, dok je veći dio ozlijeđenih prevezen u bolnicu zbog trovanja dimom. Bolesnici i osoblje bolnice evakuirani su.