Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
25. ožujka 2019.
Ispis članka: Milanović: Rokovi za rješavanje problema Ljubljanske banke pitanje je za slovensku stranu - Novi List

NoviList.hr

Milanović: Rokovi za rješavanje problema Ljubljanske banke pitanje je za slovensku stranu

Prioritet je dogovoriti "tekst"

15. veljača 2013 13:32

Napisao: HINA

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u srijedu da će javnost uskoro doznati konačno rješenje tog dugogodišnjeg spora.

Zoran Milanović i Vesna Pusić / Foto D. KOVAČEVIĆ

ZAGREB – Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Zagrebu da se sada mora, u okviru načela koja su uglavnom poznata, dogovoriti tekst vezano za rješavanje pitanja Ljubljanske banke sa Slovenijom, a da je pitanje rokova zapravo pitanje za slovensku stranu.

»Ono što mi moramo, imajući u vidu političku situaciju u Sloveniji ovih dana, tjedana i mjeseci, to je dogovoriti tekst u okviru načela koja su manje-više poznata. O tome, radi uspjeha cjelokupnog procesa, neću govoriti previše javno«, rekao je Milanović na konferenciji za novinare sazvanoj povodom pojašnjavanja situacije oko europskih izbora.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u srijedu da će javnost uskoro doznati konačno rješenje tog dugogodišnjeg spora.

Milanović je naglasio da je hrvatska pozicija jasna.

»Jasno je pitanje oko prenesene štednje, jasno je da se to razlikuje od štednje koja nije prenesena, jasno je kakva je pravna priroda tog duga, tko je dužan, jasno je da smatramo da određeni postupci pred hrvatskim sudovima koji traju već dvadeset godina trebaju i mogu biti stavljeni u određeno pasivno stanje, ali ne prekinuti u potpunosti«, kazao je.

S druge strane jasno je da se može nastaviti razgovarati sa Slovenijom. »Od razgovora nikad štete, odnosno u ovoj situaciji nema štete«, rekao je.

Premijer Milanović ocijenio je da je problem Ljubljanske banke jednostavniji problem od onoga u Savudrijskoj vali.

Na pitanje postoje li sada neki rokovi, Milanović je kazao da je to pitanje za slovensku stranu, jer »generalni europski rokovi su poznati, postoje slovenski rokovi a vezani su uz perspektivu slovenske vlade, uz datum istupanja glavnih koalicijskih partnera iz slovenske vlade, te uz datum najavljenih ustavnih promjena u slovenskom parlamentu«.

»Na žalost kombinacija političke krize i nekih neriješenih pitanja iz prošlosti dovela je do toga da sada moramo tražiti ad hoc rješenja i vjerujemo da ćemo ih naći«, dodao je.Milanović je također kazao da su tonovi s jučerašnjeg sastanka slovenskog predsjednika Boruta Pahora s predsjednicima političkih stranaka bili »optimistični«.

Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec su na nedavnim pregovorima u Otočcu ob Krki pronašli rješenje za problem Ljubljanske banke, ali zasad ono još uvijek nije poznato javnosti. Hrvatska šefica diplomacije i njezin slovenski kolega trebali bi se ponovno naći 19. veljače u Zagrebu.