Matematičke čarolije

Kakva je financijska slika Agrokora i je li stvarno dužan za PDV?

Jagoda Marić

Prema izvješću do 30. rujna 2016. ukupne dugoročne obveze Agrokora su 20,3 milijarde kuna, a kratkoročne 25 milijardi. Sve to treba financirati tvrtka koja je u istom razdoblju imala prihod od 36,27 milijardi kuna, milijardu manje nego u 2015.



Jako malo službenih informacija o problemima u Agrokoru proizvodi i puno neslužbenih informacija, pa tako i onu koju je objavio portal Debtwire, čiji novinari istražuju porezne dugove u svijetu, i prema kojem je Agrokor državi za PDV u veljači dugovao oko šest milijardi kuna. Tu su informaciju demantirali i ministar financija Zdravko Marić, ali i naši sugovornici iz Agrokora u neslužbenim razgovorima.


– Spekulacije koje su se pojavile po pitanju iznosa visine poreznog duga svakako treba demantirati i reći da one kao takve ne stoje, kazao je jučer ministar Marić.


No, ima li Agrokor porezni dug i koliki je on, nije otkrio. U Poreznoj upravi su nam pak odgovorili da »nisu u mogućnosti dostavljati podatke proizašle iz poreznog postupka vezanog uz bilo kojeg poreznog obveznika, obzirom da su dužni poštovati članak 8. Općeg poreznog zakona, odnosno poreznu tajnu«.


Porezna tajna




Porezna tajna za dužnike ipak ne postoji, jer je ona ukinuta odlukom Vlade Zorana Milanovića da se javno objavi lista onih koji ne ispunjavaju obveze prema državi. Posljednji put ta je lista objavljena 31. siječnja i na njoj su sve tvrtke koje su imale dug stariji od tri mjeseca i veći od 300.000 kuna, a među njima nije nijedna tvrtka iz sustava Agrokora, što sugerira da su do 30. listopada uredno ispunjavali svoje obveze prema državi.


Druga je opcija da su s državom sklopili ugovor po kojem bi porezni dug plaćali obročno, pa u tom slučaju, kao i tisuće onih koji su sklopili slične ugovore, više nisu dužnici i ne nalaze se na listi dužnika. Iako nam iz Porezne nisu mogli odgovoriti ni na takav upit, opet zbog porezne tajne, neki naši sugovornici iz Ministarstva financija tvrde da, koliko oni znaju, takvog ugovora nema.


Prema Agrokorovom konsolidiranom izvješću za poslovanje do 30. rujna prošle godine, jer novijeg nema, Agrokorove porezne obveze su bile oko 350 milijuna kuna, i to su uglavnom zavedene pod dugoročne obveze.



Spekulacije kažu da je Agrokor dužan državi 6 milijardi kuna PDV-a. Ministar financija Zdravko Marić to demantira, a Agrokora nema na listi poreznih dužnika


AGROKOR OD 1.1. do 30. 9. 2016.


1,6 milijardi kuna plaćenih kamata


3,5 milijardi kuna za plaće



Usporedba s državom


Prema tom izvješću Agrokorove su ukupne dugoročne obveze bile 20,3 milijarde kuna, od čega su 19 milijardi bili krediti i zajmovi. Od gotovo 25 milijardi kuna kratkoročnih obveza, onih koje dospijevaju u godinu dana, 16,2 milijarde kuna otpadale su na dug dobavljačima. Gotovo pet milijardi kuna bile su kratkoročne obveze koje je tvrtka morala prihvatiti za dugoročne kredite, a još gotovo 1,3 milijarde kuna su bili kratkoročni krediti. Čak dvije milijarde kuna obveza zavedeno je pod »ostale obveze«.


Sve to trebala je financirati tvrtka koja je u devet mjeseci prošle godine imala prihod od 36,27 milijardi kuna, gotovo milijardu kuna manje nego u istom razdoblju 2015. godine, dok je njezina neto dobit bila 397 milijuna kuna, odnosno četiri puta manja nego u prvih devet mjeseci 2015 godine. Agrokorovo izvješće otkriva i to da je tvrtka u devet mjeseci platila 1,6 milijardi kuna kamata, što je opet četiri puta više od dobiti koju je stvorila. Trošak Agrokorovih kamata u devet mjeseci jednak je šestini troška kamata kojig je na svoj dug u cijeloj prošloj godini platila država.


U financijskom izvješću se navode i troškovi plaća zaposlenih od oko 3,5 milijarde kuna, od čega na Mercator i njegove podružnice u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji otpada 1,38 milijardi kuna.