Bivši ministar obrazovanja o ćirilici u školama

Jovanović: Ćirilica je uvijek bila i hrvatsko pismo, struka će dati najbolje odgovore

Tihana Tomičić

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

"Meni se čini najbolji put da uz ćirilicu u školama kao izborni predmet učenici dobiju mogućnost učenja ruskog jezika, jer će na taj način poznavanje ćirilice imati i praktičnu vrijednost. Za povećavanje tolerancije u hrvatskom društvu veći značaj imat će građanski odgoj, obrazovanje za građansko društvo i demokraciju", zaključio je



Bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović također je komentirao uvođenje ćirilice u škole i zaključio da tu struka može dati najbolje odgovore.


“Slažem se sa rektorom Borasom da izbacivanje ćirilice iz škola dugoročno nije bilo dobro. Ćirilica je uvijek bila i hrvatsko pismo i dobro bi bilo da učenici mogu pročitati i text pisan ćirilicom. Volio bih da je rektor Boras u pravu kad kaže da će u “trenutku kada ćirilica postane uobičajeno pismo koje se uči u školi izgubiti političku tenziju i postati ono što zaista jest, pismo kojim su se naši ljudi koristili od pamtivijeka”, ali bojim se da je to pomalo nerealno.”


Jovanović je dodao da s obzirom da je u tijeku reforma kurikularna, struka može dati najbolji odgovor i na ovu inicijativu.




“Meni se čini najbolji put da uz ćirilicu u školama kao izborni predmet učenici dobiju mogućnost učenja ruskog jezika, jer će na taj način poznavanje ćirilice imati i praktičnu vrijednost. Za povećavanje tolerancije u hrvatskom društvu veći značaj imat će građanski odgoj, obrazovanje za građansko društvo i demokraciju. Za kraj, jedna anegdota, iz ministarskog doba, rektor Boras poklonio mi je jednu svoju knjigu u suatorstvu s  kolegom na ćirilici i sa zadovoljstvom sam je pročitao. Za one koje zanima: Jandrić, Petar; Boras, Damir. Критичко е-образовање: борба за моћ и значење у умреженом друштву. Beograd: Eduka, d.o.o., 2013.”, zaključio je Jovanović.