Prosvjednici opet u šatoru

Glogoški: Tražit ćemo odgovornost onih koji su naredili policiji da krene na branitelje

Dražen Ciglenečki

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Branitelji i ratni invalidi su se počeli povlačiti s Markova trga i Crkve sv. Marka, te će se nakon molitve na Kamenitim vratima vratiti u prosvjednički šator u Savskoj 66, gdje će čekati ponedjeljak i razgovor s premijerom



ZAGREB - Branitelji prosvjednici, koji su u četvrtak iz Savske došli na Markov trg čekati da ih primi premijer Zoran Milanović, u osam sati ujutro u petak su izašli na stepenice pred vratima Markove crkve u kojoj su proveli noć.


Pregled svih zbivanja tokom dana donosimo u tekstu koji slijedi.



NOVO! 18:36 - Branitelji i invalidi Domovinskog rata koji su se u četvrtak i petak okupili na Markovom trgu čekajući da ih primi premijer, nešto prije 18 sati u povorci su se uputili prema šatoru u Savskoj u kojem prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine. U dužoj povorci, praćenoj policijom, branitelji bez ikakvih incidenata su se uputili preko Trga bana Jelačića, Frankopanskom te dalje Savskom do prosvjedničkog šatora u Savskoj 66.




Zbog duge kolone na Trgu bana Jelačića te u Frankopanskoj i Savskoj ulici došlo je do prekida tramvajskog i drugog prometa. Kako najavljuju Đuro Glogoški i Josip Klemm u prosvjedničkom šatoru neće biti nikakvih izjava, jer, kako kažu, sve su već rekli na konferenciji za novinare.


NOVO! 18:00 Branitelji i ratni invalidi su se počeli povlačiti s Markova trga i Crkve sv. Marka, te će se nakon molitve na Kamenitim vratima vratiti u prosvjednički šator u Savskoj 66, gdje će čekati ponedjeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima.


S Markova trga krenuli su u koloni do Kamenitih vrata, gdje će se pomoliti, a potom se uputiti u prosvjednički šator ispred Ministarstva branitelja.Tamo će, kazao je Glogoški, čekati ponedjeljak i razgovor s premijerom Milanovićem u Vladi, koji će, rekao je, biti uz prisustvo medija.

NOVO! 17:38 ”Odlučili smo prihvatiti Milanovićevu ponudu – sastanak u ponedjeljak u 10 sati. Vraćamo se u Savsku, a osobitu ćemo pozornost posvetiti onima koji su naredili hrvatskoj policiji da krene na hrvatske branitelje”, rekao je Đuro Glogoški pred svim okupljenim novinarima


NOVO! 17:35 Đuro Glogoški bi uskoro trebao objaviti povlačenje s Markova trga. Navodno bi branitelje policija trebala pustiti da se u miru povuku u Savsku, a prema neslužbenim podacima nitko od prosvjednika neće biti kazneno niti prekršajno gonjen, čak niti oni koji su sudjelovali u proboju policijskog kordona


NOVO! 17:28  »Na 70 posto smo da nešto riješimo, nemojte da se upropasti ova prilika. Ne želimo da ovdje bude pobjednika, pustite nas da to riješimo«, rekao je Klemm novinarima na Markovu trgu, naglasivši kako su »ovdje bitni ljudi, a ne Zoran Milanović«.


Nakon što je nakratko napustio Crkvu sv. Marka i vratio se natrag, Klemm je, komentirajući poziv premijera Zorana Milanovića na razgovor s braniteljima u ponedjeljak u Banskim dvorima, napomenuo kako hrvatski branitelji već 222 dana pozivaju na dijalog. »Žao nam je da do tog dijaloga nije došlo prije«, rekao je Klemm novinarima, zamolivši ih za strpljenje kako bi u dogovoru probali »još nešto riješiti«.


NOVO! 17:00 Klemm je otišao smiriti tenzije koje su se ponovno pojavile kod kordona na Kamenitim vratima te je breniteljima poručio da su ”gotovo sve dogovorili”


NOVO! 16:28 Predsjednik 100 postotnih hrvatskih ratnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški u petak je, reagirajući na konferenciju za novinare premijera Zorana Milanovića, rekao da su branitelji zadovoljni što je premijer nakon 222 dana prosvjeda izrazio želju da se susretnu, ali da su razočarani što će to biti u ponedjeljak.


»Kao odgovorna osoba – predsjednik Vlade, mislimo smo da će to biti daleko ranije. A evo, naravno, sada razmatramo tu mogućnost da se u ponedjeljak u 10 sati nađemo na sastanku. Sad ćemo još obaviti neki razgovor pa ćemo vidjeti«, rekao je Glogoški novinarima u Crkvi sv. Marka u koju od poslijepodneva novinari mogu slobodno ulaziti, a što im je policija onemogućavala tijekom jutra i ranog popodneva.


Upitan što to znači za njihov ostanak na Trgu sv. Marka, tijekom vikenda, Glogoški je kazao da će to razmotriti jer su još u razgovorima pa će vidjeti. Na pitanje postoji li opcija da odu, Glogoški je rekao da su sve opcije otvorene. »Ne ovisi o nama. Opet ovisi o nekim drugima«, rekao je.


Upitan do kada će donijeti odluku, Glogoški je rekao da će vjerovatno znati danas do 19 sati. Rekao je i da će, ako budu pronašli rješenje, sigurno održati konferenciju za novinare.


I Josip Klemm je u razgovoru s novinarima pozdravio najavljeni sastanak s premijerom, rekavši da branitelji žele dijalog i da ne pristaju na ultimatume. »Želimo dijalog. Nema ultimatuma. Pustite nam da se dogovorimo i da to riješimo«, rekao je Klemm, koji je također najavio konferenciju za novinare.


Dio branitelja i dalje je u Markovoj crkvi, a dio ih stoji ispred stare Gradske vijećnice gdje im interventna policija priječi prilaz.


NOVO! 16:10  Prosvjednici su se zatvorili u crkvu 


NOVO! 15:40  Iz HDZ-a su javili da će predsjednik HDZ-a  Tomislav Karamarko održati konferenciju za novinare u 16:30 sati u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice, a za 16 sati su pak prosvjednici najavili presicu


NOVO! 15:07 Klemm je u razgovoru za Hrvatski radio rekao da  nema potrebe za policijom jer branitelji ne ruše institucije, a kazao je i da će se oni maknuti ako policija ode


NOVO! 14:45 Ponovno je došlo do gužve na barikadi na Kamenitim vratima, no prosvjednici nisu prošli jake snage policije


NOVO! 14:20 Policija je ipak odlučila propustiti hranu i vodu braniteljima koji su se sklonili u u crkvu


NOVO! 13:38 – Premijer Zoran Milanović sazvao je tiskovnu konferenciju za 14 sati.


NOVO! 13:22 – Glogoški je preko megafona pozvao hrvatske policajce da otkažu poslušnost onima koji su ih poslali na Markov trg i da ne dižu ruke na hrvatske branitelje. Stevo Culej, dopredsjednik udruge specijalne policije, isto preko megafona poručio je: “Nemojte da hrvatske majke ponovno plaču. Ne slušajte one koji su vas poslali, a koji ’91. nisu bili s nama i nisu htjeli ovu državu”. Pozvao je majke hrvatskih policajaca da ih pozovu da ne tuku više hrvatske branitelje.


I Ljubo Ćesić Rojs je pozvao policiju da otkaže poslušnost onima koji njima zapovijedaju


NOVO! 13:10 -Glogoški dao izjavu da će oni biti tu dok ne sjednu zajedno za stol s Milanovićem. Na pitanje što ako Milanović dođe i odbije njihove zahtjeve, odgovara: – “Ostajemo na pozicijama na kojima jesmo”.


NOVO! 12:32 - Policija je pokušala uhititi Miljenka Kolobarića, predsjednika osjećko-baranjske Hvidre. Istodobno su na Markovom trgu iz crkve izašli prosvjednici, nekoliko njih, i počeli udarati jednog policajca. Nakon nekoliko trenutaka se situacija malo utišala.


NOVO! 12:31 - Događa se, nažalost, upravo ono čega su se mnogi pribojavali. Prosvjednici koji su došli iz Savske pokušavaju probiti policijski kordon na putu do Markovog trga. Pojedinci čak i udaraju pripadnike interventne policije. Situacije je vrlo napeta.



NOVO! 12:30 - Iz crkve sv. Marka u petak prijepodne izašlo je, prema policijskim podacima, ukupno 15 prosvjednika koji nisu uhićeni nego će prekršajne prijave dobiti tzv. redovnim putem.


»Od ranih jutarnjih sati do 11.15 sati crkvu sv. Marka u središtu Zagreba napustilo je ukupno 15 osoba koje su policijski službenici legitimirali i ispratili s prostora Markova trga, a pružena im je i liječnička pomoć. Ističemo da osobe, koje su nakon izlaska iz crkve u pratnji policije napustile prostor Trga sv. Marka, nisu privedene niti uhićene, a bit će prekršajno prijavljene redovnim putem«, objavila je zagrebačka policija na svojoj internetskoj stranici.


Policija je izvijestila i da provodi kriminalističko istraživanje protiv prosvjednika iz Savske 66 koji su u četvrtak kasno navečer na kolnik iznijeli tri plinske boce.


U policiji pojašnjavaju da je intervencija na Markovu trgu počela jer se prosvjednici nisu razišli do 22 sata do kada se po zakonu na tom mjestu može prosvjedovati.


Policija ih je, kažu, megafonom oko 22.15 sati upozorila, a potom i sukladno zakonu zapovjedila da se mirno raziđu ili će u protivnom uporabiti sredstva prisile.


»Budući su se okupljeni oglušili na upozorenja i odbili zapovjedi, policija je započela s primjenom zakonskih ovlasti s ciljem razdvajanja i odvođenja osoba. Uslijed toga okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve. Poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom je trenutku policija prekinula s postupanjem. Zbog napada na jednog policijskog službenika policija provodi kriminalističko istraživanje«, ističu u policiji.


NOVO 12:10 Ministar branitelja Predrag Matić ušao je u crkvu na razgovor sa šatorašima.


NOVO 11:54 Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije izrazio je u petak žaljenje i zabrinutost zbog događaja na Markovu trgu i u župnoj crkvi Sv. Marka te pozvao odgovorne da pronađu primjereno rješenje. 


“Mi ta događanja pratimo molitvom, da se na miran način i razgovorom riješe napetosti i prijepori, pazeći na dostojanstvo hrvatskih branitelja, osobito onih koji su prinijeli najveću žrtvu za slobodu domovine”, ističe se u priopćenju.


To, dodaje se, uključuje i human odnos prema osnovnim životnim potrebama branitelja, naročito kada su u pitanju najveći stradalnici Domovinskog rata.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije također ističe kako su im se vjernici žalili jer u petak nisu mogli doći u crkvu sv. Marka na molitvu i liturgijska slavlja.


“Molimo odgovorne da glede toga pronađu primjereno rješenje. Jednako tako, bilo bi nam žao da se krše međunarodni ugovori u odnosu prema crkvenim prostorima”, kaže se u priopćenju te napominje da je za ta pitanja mjerodavno ponajprije predstavništvo Svete Stolice u Republici Hrvatskoj.


NOVO 11:40 Skupina od dvjestotinjak branitelja krenula je u petak nešto iza 11 sati iz Savske 66, gdje podignut šator branitelja prosvjednika, prema Markovu trgu gdje od četvrtka navečer prosvjeduje pedesetak branitelja predvođenih Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom.


Prosvjednici, koji su uglavnom tijekom noći i ujutro stigli u Savsku ulicu iz raznih dijelova Hrvatske, nose državnu zastavu i zastave ratnih postrojbi i braniteljskih udruga i pjevaju »Zovi samo zovi…«, te »Evo zore, evo dana…«. Zasad se kreću nogostupom, bez blokiranja prometa, a njihovu kolonu prati veći broj pripadnika interventne policije.


NOVO 11: 39 Saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić ušao je u Crkvu svetog Marka i razgovarao s braniteljima, ali kada se oko pola sata nakon toga, oko 10,45 sati, vratio s hranom, policija mu nije dopustila da je uruči uz objašnjenje da se u crkvu mogu unijeti samo lijekovi.


Vidno razočaran, Marić je s dvjema vrećicama sokova i čokolade u rukama pred novinarima izrazio žaljenje što je tako, ali i rekao da će poštivati odluke policije. Prosvjednici su Marića ispratili skandiranjem »Gorane, Gorane«.


Nakon razgovora s braniteljima u crkvi Marić je Hini izjavio da ga je policija pustila unutra. »Ja sam branitelje posjetio, malo porazgovarao s njima i poželio im da se što prije ta neugodna situacija razriješi i pomolio se za njih«, rekao je.


Dodao je kako su branitelji od njega zatražili da pomogne organizirati da im se dostavi najnužnije – nešto za pojesti, piće i cigarete, što će uskoro i učiniti. Rekao je da je situacija u crkvi mirna, ali se osjeća tuga.


 Upitan je li u crkvi održana misa, kao što je bilo najavljeno, Marić je rekao da, dok je on bio, nije bilo mise, jer bi inače ostao bi na misi. Rekao je da se pomolio »sam na oltaru sa Svevišnjim«. Oko 11 sati policija je dopustila da se u Crkvu dostavi toaletni papir i mobili stolac za WC.


 Također, oko 11 sati pored Markove crkve prošao je premijer Zoran Milanović u automobilu prema Banskim dvorima i ušao u zgradu.


NOVO 11.29 Dvojica HDZ-ovih saborskih zastupnika, bivši ministar branitelja Tomislav Ivić i Zvonimir Milas htjeli su ući u crkvu, ali ih policija nije pustila.


»Namjeravali smo vidjeti što braniteljima treba od osnovnih potrepština ali policija nam nije dopustila pristup dalje od njihovog kordona, tako da nismo mogli stupili u kontakt s njima. Sramota«, rekao je Ivić.


Nešto kasnije pred novinare na Markovu trgu došla je i glasnogovornica braniteljskih udruga koje organiziraju prosvjed Zorica Gregurić i rekla kako im MUP »ne dozvoljava da prijave prosvjed na Markovu trgu s današnjim datumom


NOVI 10:58 Policija je u crkvu pustila dva branitelja koji su donijeli mobilni toalet i toaletni papir kao i suprug  jednog od prosvjednika koja je kazala da nosi lijekove braniteljima.


NOVO 10:44 Sa ulaza u crkvu branitelji su nešto iza deset sati zapjevali “Zovi, samo zovi”.


Južni ulaz u crkvu zapriječen je metalnom ogradom i još ga okružuje 15-ak interventnih policajaca.


Manju skupinu branitelja kod Stare gradske vijećnice metalna je ograda zaustavila u pokušaju da dođu Markov trg. “Pitajte policiju zašto ne možemo hodati po hrvatskoj državi, zašto turisti mogu na Markov trg, a mi ne možemo”, ljutili su se na novinare koji su od njih pokušali saznati tko su i odakle dolaze, iz Zagreba ili izvan njega.


Uz brojne novinarske ekipe i policiju, Markovim trgom u petak prolaze i turisti koji sa znatiželjom promatraju događaje na trgu.


Markov trg okružen je crkvom istoimenog sveca, zgradama Vlade i Hrvatskog sabora koji u petak redovito zasjeda.


NOVO 9:38 U devet sati i pet minuta Đuro Glogoški izašao je iz crkve i sa stepenica se obratio urbi et orbi. S obzirom da su policajci napravili malo veći polukrug oko ulaza u crkvu svetog Marka, Glogoški ih je pozvao da se približe i puste novinare kako bi ga mogli bolje čuti. I policajci su se doista primakli samoj crkvi.  Glogoški je zatim konstatirao da je netko sinoć policiji naredio da napadne hrvatske branitelje, stopostotne invalide i zatražio da se otkrije je li to bio ministar Predrag Matić ili ravnatelj policije Vlado Dominić ili ministar Ranko Ostojić ili sam premijer Zoran Milanović. 


– Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde, poručio je Glogoški upitan do kada će branitelji izdržati u crkvi, s obzirom da nemaju hrane, lijekova, sanitarnih čvorova.


– U tri navrata tijekom noći policija je ušla u crkvu. Jednom su htjeli odvući Josipa Klemma, ali nismo im to dopustili, svaki put smo ih vratili, izjavio je Glogoški. Požalio se sa njih 130 unutra nemaju hranu, niti lijekove ni uvjete za obavljanje fizioloških potreba. 


– Očekujem od čelnika državnih institucija, predsjednice Republike, Sabora i Vlade da razgovaraju s nama. Naši su životi ugroženi. Planirali smo jutros u osam sati izaći iz crkve, ali zbog sinoćnjeg postupanja policije to ne možemo učiniti jer bi naši životi bili ugroženi, upozorio je Glogoški.


Zapitao se hoće li on i ostali morati zatražiti politički azil u drugoj državi. 


– Zbog upada policije u crkvu i napada na hrvatske branitelje u svijet je sinoć otišla vrlo ružna slika o Hrvatskoj, rekao je Glogoški. Za to vrijeme policajci su vrlo mirno slušali njegove lekcije.


 Nešto prije press konferencije Đure Glogoškog, kolima hitne pomoći odvezen je jedan prosvjednik koji se sklonio u crkvu. 


NOVO 9:22 Na Markov trg je u 8,55 sati stiglo vozilo Hitne pomoći i desetak minuta kasnije je medicinska ekipa iz crkve izvela jednog muškarca.


Branitelji su od saborskog zastupnika HDZ-a Šime Đurđevića, koji je prošao pored i mahnuo im, zatražili hranu.


Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Josip Klemm rekao je za Hrvatski radio da su branitelji iscrpljeni, nemaju hranu niti lijekove, da koriste priručni toalet i ocijenio da ih se želi poniziti. “Branitelji su zabrinuti za svoju sigurnost, pod stresom su i iscrpljeni,” rekao je Klemm u emisiji Poligraf.


Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović koji je jutros nešto poslije osam sati prošao ispred policijske ograde na Trgu Sv. Marka stao je pred novinare te izjavio da su “ovi jadni ljudi unutra iskorišteni u besprizorne političke svrhe u cilju rušenja aktualne hrvatske vlade.”


“Kao branitelj osjećam tugu i nelagodu i mislim da je krajnje vrijeme da ovi ljudi odu svojim kućama i da puste hrvatsku vladu da radi svoj posao jer posao koji radi, radi u interesu njih i svih građana Hrvatske”, istaknuo je Jovanović.


Na tvrdnju novinara kako Crkva očigledno ima veliku ulogu u svemu ovome te upitan kako to komentira, Jovanović je rekao da od početka znaju da najveći dio Crkve u Hrvatskoj uvijek radi u korist HDZ-a.


Na pitanje što očekuje kako će se ovo riješiti i kada, Jovanović je rekao kako se nada da će se riješiti danas.


NOVO 9.10 U 9 sati počela je konferencija za novinare branitelja.


NOVO 8:55 Na posao su počeli dolaziti i političari. Novinarima se obratio Željko Jovanović.


“Branitelji se koriste u političke svrhe, ovo više nema smisla. Kao branitelj osjećam nelagodu. Trebaju otići svojim kućama. Jasno je da najveći dio crkve radi u korist HDZ-a. Nadam se da će se ovo danas mirno riješiti”, kazao je Jovanović, prenosi RTL.


.


“Vidite kako nas lijepo čuvaju”, komentirali su s prozora trenutačnu situaciju stanari Gornjega grada.


Okupljanje je po zakonu na Markovu trgu dopušteno od 8 do 22 sata. Skup branitelja nije prijavljen policiji.


Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. skupine Đuro Glogoški najavio je u četvrtak navečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.


Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, čiju ostavku traže branitelji koji prosvjeduju pred tim ministarstvom u Savskoj, jutros je za Hrvatski radio ponovila da je adresa za razgovor branitelja s predstavnicima Vlade Ministarstvo branitelja u Savskoj 66.


Predsjednica pozvala na dijalog


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u vezi s prosvjedima branitelja na Markovom trgu u Zagrebu “sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice objavljenom u petak rano ujutro.


“U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog”, navodi se u kratkom priopćenju iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.