Nova pravila

Domaći turistički vodiči zadovoljni novim pravilnikom – i stranci će polagati stručne ispite

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Tražimo da strani vodiči rade pod istim uvjetima kao i mi domaći, te da taj njihov rad i znanje garantira ispravno tumačenje naše prebogate baštine i povijesti, ističe predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera Jasminka Miškulin



Panika koja je zavladala među hrvatskim turističkim udrugama ipak se slegla nakon što su se predstavnici turističkih vodiča i ministar turizma Gari Cappelli složili da inozemni vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju, baš kao i domaći, položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima.


– Bilo bi dobro da je rad stranih vodiča reguliran, čime bi se izbjegli sadašnji problemi jer se na terenu pojavilo 70-ak stranih vodiča, najviše iz Slovenije i manji dio iz Njemačke, koji bez posebnih ispita turiste vode i po zaštićenim lokalitetima, izjavio je Cappelli nakon sastanka.


Kao što smo već pisali u našem listu, strani vodiči ovlaštenja ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje po cijeloj Hrvatskoj dobivaju od Ministarstva turizma, na temelju licenci za vodiče iz vlastitih zemalja koje im se priznaju na području cijelog EU-a, a predstavnici gotovo svih udruženja turističkih vodiča iz raznih regija i gradova u Hrvatskoj, na sastanku su to označili bitnim problemom u svom poslu, protiveći se takvoj praksi jer oni uz ostalo plaćaju za vođenje na zaštićenim lokalitetima, od nacionalnih parkova do gradskih povijesnih jezgri.




– Slažem se s našim vodičima da i inozemni vodiči moraju položiti ispite, te smo dogovorili da ćemo u idućih desetak dana zajednički doći do neke vrste dokumenta kojim ćemo pokušati to riješiti – izjavio je Cappelli. Istaknuo je da će sve buduće izmjene pravilnika biti usklađene s europskim direktivama, ali i da će se vidjeti može li se učiniti više za zaštitu domaćih vodiča.


Samo profit


Jasminka Miškulin u ime Udruge turističkih vodiča Kvarnera istaknula nam je da je vrlo zadovoljna sastankom s ministrom: – Naišli smo na razumijevanje ministra. Saslušao je sve naše argumente i želi partnerski odnos s nama. Ministar je rekao da će stručne službe ministarstva zajedno s predstavnicima turističkih vodiča ići u izradu novog pravilnika koji će morati biti usklađen s EU direktivom, ali će se u njega uvrstiti i primjeri dobre prakse drugih zemalja, i to s ciljem zaštite naše kulturne baštine i naše struke. Na svim aktovima ćemo raditi zajedno i već idući tjedan će se održati prvi sastanak radne skupine. No, Miškulin se, kao i brojni turistički vodiči, osjeća povrijeđeno i revoltirano reakcijom Selimira Ognjenovića. Naime, nakon što su vodiči prvi put za naš list iznijeli aktualnu problematiku svoje struke zbog EU direktive, s kojom se Hrvatska mora uskladiti do kraja ove godine, poznati turistički djelatnik Selimir Ognjenović kazao je da su hrvatski vodiči bespotrebno uvučeni u cehove i da je stvar njihove organizacije ukoliko strani turoperator sa sobom vodi svog vodiča. »Turistički vodiči su, malo je reći užasnuti izjavama gospodina Selimira Ognjenovića objavljenim u vašem listu. Dakle, ne samo da vrvi neistinama, nego vrlo jasno otkriva pozadinu i interese velikih touroperatora, a to je isključivo profit«, smatra Udruga turističkih vodiča Kvarnera, čije mišljenje dijele i ostale turističke udruge u Hrvatskoj, a potpisuje ga predsjednica Udruge turističkih vodiča Kvarnera Jasminka Miškulin.

– Uz dužno poštovanje prema gospodinu Ognjenoviću kao dugogodišnjem uspješnom turističkom djelatniku, moramo reći da je apsolutna neistina da udruge turističkih vodiča imaju bilo kakav utjecaj na fakultete koji obrazuju turističke vodiče. Istina je da visokoškolske ustanove, javne i privatne, potpuno autonomno objavljuju jednom do dva puta godišnje natječaj za upis na koji se svaka punoljetna osoba sa znanjem nekog stranog jezika i s barem završenom srednjom školom može javiti – tvrde predstavnici udruga turističkih vodiča i napominju da je apsolutno neistinita Ognjenovićeva tvrdnja da u Hrvatskoj ima nedovoljno turističkih vodiča. To se, kažu, možda negdje može dogoditi da se tijekom sezone poklope dva do tri dana kada je teško naći vodiča ili da ima manjka vodiča za neke deficitarne strane jezike, primjerice japanski, kineski i slično.


Zaštita od konkurencije


Selimir Ognjenović je, naime, kazao da u Hrvatskoj nema dovoljno turističkih vodiča, da se zatvaraju u cehove i imaju monopol, te da ne žele prihvatiti konkurenciju i nabijaju cijene.


– Apsolutna je neistina da udruge turističkih vodiča imaju monopol. Istina je da su udruge uglavnom strukovne i da je većina njihovih aktivnosti usmjerena na edukacije i usavršavanje. Nikako ne može biti istina da udruge propisuju cijene, to je suprotno Zakonu o tržišnom natjecanju, neke udruge imaju preporučeni cjenik koji nikoga ne obvezuje. Apsolutna je neistina, kako kaže Ognjenović, da se želimo zaštititi od konkurencije iz EU zemalja. Istina je da se želimo zaštititi od nelojalne i nekompetentne konkurencije.


Apsolutna je neistina da tražimo od države da nikoga ne pušta na naše tržište. Istina je da tražimo da to bude pod istim uvjetima kao za nas domaće, da taj njihov rad i znanje garantira ispravno tumačenje naše prebogate baštine i povijesti. Istina je da priznajemo vodičima iz EU-a da su vodiči i da sukladno direktivama mogu raditi i već rade na teritoriju RH, ali postoje posebni zaštićeni lokaliteti za koje mi, kao i svi ostali, moramo biti educirani, neka i to naprave, pa neka rade – kaže Miškulin.


Bolja organizacija


S druge strane, Selimir Ognjenović turističkim vodičima poručuje da mu je žao da njegovo mišljenje o problemu vodiča u Hrvatskoj doživljavaju kao potrebu da dokažu da je nekvalificiran, da govori laži i da ga zanima samo profit. – Moj životni i poslovni vijek ih demantira, potvrdit će to kolege koji me poznaju. Počeo sam kao vodič i mogao bih reći da sam jedan od njih koji me sad omalovažavaju. Pročitajte, dragi moji vodiči i kolege, ono što sam izjavio: »Želim da u Hrvatskoj rade naši vodiči! To je prekrasno zanimanje koje treba otvoriti mladim ljudima«.

Jesu li cijene i procedure polaganja vodičkih ispita prilagođene mladima? – pita se Ognjenović, uz savjet da energiju koju očito imaju postojeći vodiči kad su njihovi interesi u pitanju iskoriste da se bolje organiziraju.


– Zaštitite se kvalitetom, ona je, vjerujte, najvažnija. O kvaliteti ovisi i cijena, kao i poslovi koji se dobivaju i kad nije sezona grupnih putovanja. Kao dio slobodnog tržišta EU-a preuzeli smo određene obaveze i želim vam da u toj novoj situaciji zauzmete najbolje mjesto. O zakonima razgovarajte s državom, a ja vam savjetujem da se štitite kvalitetom i da se ne zatvarate u cehove – poručio im je Ognjenović.