Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Ispis članka: BESKRUPULOZNI LOPOVI Centru za zlostavljanu djecu ukrali računalnu opremu - Novi List

NoviList.hr

BESKRUPULOZNI LOPOVI Centru za zlostavljanu djecu ukrali računalnu opremu

Pod okriljem noći

5. travanj 2018 16:10

Napisao: Vanja Vesić

Centar dugi niz godina realizira brojne projekte usmjerene na zaštitu ranjivih skupina u društvu

Lopovi su ostavili velik nered

Pod okriljem noći prošlog petka nepoznate osobe ukrale su vrijednu računalnu opremu iz zagrebačkog ureda Centra za sigurniji internet i civilne udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koja održava ciljane edukacije i radionice za djecu i mlade. Aktivisti udruge koja djeluje u središtu Zagreba u Hebrangovoj 18 zatekli su razbijeno staklo na stražnjem ulazu u prostoriju te provaljena vrata u radnoj sobi. Provalnici su opustošili prostorije i iza sebe ostavili teški nered. Beskrupulozna krađa uoči uskrsnih blagdana zgrozila je članove udruge i aktiviste – nisu očekivali da bi se baš oni mogli naći na meti provale i krađe. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Centar za sigurniji internet uputili su javni apel za pomoć i informaciju koja bi dovela do pronalaska izvršitelja provalne krađe i nastavka normalnog rada na obrazovanju o sigurnosti djece i mladih. Aktivisti su s partnerima održavali aktivnosti, edukacije i predavanja za djecu, ali i za osobe treće dobi na temu sigurnosti na internetu. Informatička oprema koja je nažalost ukradena, koristila se za podizanje svijesti najmlađih o osobnim podacima, šiframa, sigurnosti na društvenim mrežama, internetskim predatorima, postavkama privatnosti, dok su se osobe starije dobi educirale o korištenju suvremenih alata i sigurnosti prilikom pretraživanja interneta. Sad su se našli u situaciji da moraju ponovno skupljati sredstva za kupnju nove opreme koja je i djelomično bila donirana od partnera i zainteresiranih subjekata.

Apel za pomoć

»Naše projektne aktivnosti, radionice, edukacije djece, mladih i osoba treće dobi se nastavljaju i dalje te ako nam želite pomoći kako bismo što prije kupili neophodnu informatičku opremu, možete to učiniti uplatom s naznakom »Donacija za opremu ZG« na HR1423600001102183182. Zahvaljujemo unaprijed« – stoji u apelu za pomoć koji je javnosti uputila udruga.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je udruga osnovana 2006. godine u Osijeku po uzoru na slične organizacije u svijetu. Motiv za osnivanje Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta te širenja pornografije i pedofilije, ali i drugih oblika zlostavljanja vezanih uz upotrebu interneta. Centar već dugi niz godina realizira brojne projekte usmjerene na zaštitu ranjivih skupina u društvu. Primjerice, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Centru je odobrio novac za provođenje projekta »Pruži mi ruku – potpora mladima u riziku od siromaštva« namijenjen mladima bez roditelja i skrbnika koji prilikom punoljetstva i završetka redovitog školovanja izlaze iz sustava socijalne skrbi i domova. Tu je i projekt »Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?« usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti djece bez pratnje.