Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Ispis članka: RIJEČKE PRESUDE U AFERI LAŽIRANOG PLOVIDBENOG STAŽA Izrečene kazne trineastorici, nema nagodbe sa Sinišom Miškovićem - Novi List

NoviList.hr

RIJEČKE PRESUDE U AFERI LAŽIRANOG PLOVIDBENOG STAŽA Izrečene kazne trineastorici, nema nagodbe sa Sinišom Miškovićem

Županijski sud

25. siječanj 2019 21:42

Napisao: HINA

Na temelju nagodbe, jednom od trinaestorice pomoraca je izrečena uvjetna kazna zatvora od 6 mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine. Ostalih 12 pomoraca, također na osnovi sporazuma, osuđeni su na kazne zatvora od četiri do šest mjeseci i te su kazne zamijenjene radom za opće dobro na slobodi. Sjednica Optužnog vijeća zakazana je za 14. ožujka, a za još 11 okrivljenika očekuju se nagodbe

Prvooptuženi Siniša Mišković / Snimio Ivica TOMIĆ

RIJEKA  Na osnovi sporazuma s Uskokom, na Županijskom sudu u Rijeci u petak su izrečene presude za 13, od ukupno 37 osoba, uglavnom pomoraca, optuženih zbog nezakonitog upisivanja plovidbenog staža u pomorske knjižice, doznaje se na sudu.

Na temelju nagodbe, jednom od trinaestorice pomoraca je izrečena uvjetna kazna zatvora od 6 mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine. Ostalih 12 pomoraca, također na osnovi sporazuma, osuđeni su na kazne zatvora od četiri do šest mjeseci i te su kazne zamijenjene radom za opće dobro na slobodi.

Sjednica Optužnog vijeća zakazana je za 14. ožujka, a za još 11 okrivljenika očekuju se nagodbe.

Nagodba s prvookrivljenikom, 48-godišnjim Sinišom Miškovićem nije sklopljena.

Prema optužnici, podugnutoj lani u kolovozu, Mišković je u više navrata prikazivao da su pomorci odradili plovidbeni staž, pri čemu je s većim brojem pomoraca izrađivao fiktivne ugovore o radu koje je, pak, ovjeravao svojim potpisom i pečatom svoje inozemne tvrtke.

Na temelju tih fiktivnih ugovora u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS) i pomorske knjižice upisivao je neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda.

Okrivljeni je, po potrebi, potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti.

Lažno prikazivanje staža, je okrivljenim pomorcima naplatio najmanje 7100 eura i 6300 kuna, koje je podijelio s drugookrivljenim pomagačem koji je pronalazio zainteresirane pomorce. U optužnici stoji i da je Mišković ta nedjela počinio kao odgovorna osoba tvrtke koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. dobila ovlasti da u CIMIS unosi plovidbeni staž pomoraca te kao odgovorna osoba jedne inozemne tvrtke.

On je od 2013. do 2017. u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugookrivljenog pronalazio pomorce zainteresirane da im se u zamjenu za novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili, a sve kako bi ostvarili pravo na stjecanje zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, stoji u Uskokovoj optužnici.