Kriminalna grupa

Pali dileri iz skupine objeglog švercera kokainom Kašića

Slavica Kleva

Neslužbeno se saznaje da su pritvorena četvorica iz splitske regije, a da je glavnoosumnjičeni Slobodan Kašić (68), koji je temeljem Interpolove tjeralice ljetos uhićen u Limi (Peru) i u pritvoru čeka izručenje Hrvatskoj



U Istražni centar riječkog Županijskog suda jučer ujutro privedene su četiri osobe zbog sumnje u kriminalna djela povezana sa zlouporabom droga. Kako je riječ o akciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, malo je informacija poznato (za javnost), no neslužbeno doznajemo da je sudac istrage svoj četvorici odredio pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Sudac istrage odredio je i visinu jamčevine uz koju pritvoreni mogu izaći iz pritvora kako bi se branili sa slobode, a ona varira između 50 i 70 tisuća kuna.


Gotovo nikakve informacije nisu izašle iz policijskih izvora, niti se PU primorsko-goranska oglasila službenim priopćenjem, a odvjetnici angažirani na obrani osumnjičenih, zbog tajnosti postupka, nisu htjeli ništa komentirati oko uhićenja, kao ni zastupnik USKOK-ovog istražnog zahtjeva.


No, nakon što su osumnjičeni za udruživanje u kriminalnu grupu radi organizacije poslova vezanih za zlouporabu droga – navodno šverc kokaina – privedeni, neslužbeno doznajemo da je riječ o osobama sa splitskog područja; sucu su predvedeni Stjepan Vuletić, Tonči Buljanović, Damir Šerbe i Zoran Zec.




Izvori bliski slučaju navode da je prvoosumnjičeni za organizaciju kriminalne grupe nedostupan, a riječ je o starom znancu policije i pravosudnih tijela, kako Hrvatske, tako i mnogih međunarodnih organizacija koje se bave borbom protiv droge – Slobodanu Kašiću (68). On je temeljem Interpolove tjeralice ljetos uhićen u Limi (Peru) i u ekstradicijskom pritvoru čeka izručenje u Hrvatsku. Ovdje mu se treba suditi zbog šverca kokaina. U proljeće 1997. godine na kontejnerskom terminalu Brajdica zaplijenjeno je 557 kilograma kokaina, pristiglog iz Ekvadora. Vrijednost pošiljke iznosila je oko 55 milijuna njemačkih maraka, danas preračunato sigurno i 50 milijuna eura. Upravo je glavni organizator posla bio Kašić, bivši splitski vaterpolist koji više od tridesetak godina živi i djeluje u Venezueli (prebjegao je ranih 60-ih kako bi izbjegao služenje JNA). Droga je bila namijenjena zapadnoeuropskom tržištu, a na Županijskom sudu u Rijeci pravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora.


Na koji način je jučer pritvorena četvorka vezana za Kašića, jesu li uspjeli i realizirati koji posao oko krijumčarenja droge ili je sve ostalo na pokušaju, nismo uspjeli doznati. Je li njihovo uhićenje plod tajnih mjera praćenja i prisluškivanja te je li netko iz grupe putovao svijetom, ugovarao prijam i odašiljanje paketa s drogom, tek su neka od pitanja na koja zasad nema točnog odgovora.


Neslužbeno doznajemo da je cijela ova godina inkriminirano razdoblje za koje se sva četvorica sumnjiče za organizaciju kriminalne grupe.