Županijski sud u Splitu

Afera “pet zvjezdica”: Oslobađajuća presuda optuženima za traženje mita od Gorana Štroka

Mario Matana

Ivo Žeravica, Antun Kralj i Antoan Kralj oslobođeni su optužbi na splitskom Županijskom sudu. Nakon presude atmosfera je bila gotovo svečarska: odvjetnici i okrivljeni međusobno su čestitali na dobrom poslu i izljubili se



SPLIT  Afera “pet zvjezdica”, u kojoj su zbog traženja mita od Gorana Štroka, prije šest godina vlasnika hotela Bellevue u Dubrovniku, optuženi dubrovački gradski funkcioner (najbolji termin za opis njegovog tadašnjeg posla i titule pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovački-neretvanskoj županiji) Ivo Žeravica i dva poduzetnika, Antun Kralj i njegov sin Antoan Kralj, okončana je u petak presudom na splitskom Županijskom sudu: oslobađajućom za svu trojicu optuženih, po svim točkama optužnice!


Predsjednik vijeća sudac Damir Romac (sastavljenog od tri suca profesionalca, pored Romca u vijeću su još bili suci Zoran Matulović i Slavko Lozina) presudu je ukratko obrazložio.


“Nije bilo dovoljno dokaza, tek neke indicije koje nisu bile dovoljne za osuđujuću presudu. Inkriminacija se temeljila isključivo na iskazu Gorana Štroka, dok su brojni svjedoci kazivali kako je doista bilo velikih nedostataka na hotelu Bellevue. Također, Ivo Žeravica nije uopće bio u takvoj poziciji da bi mogao nešto obećati jer je svaki akt ili odluka podložna reviziji drugog stupnja.” – dio je obrazloženja.




Trojica su se teretila da su od Štroka tražili u nekoliko navrata, do konca 2007. godine, ukupno 440.000 eura mita kako bi mu pribavili uporabne, lokacijsku i nadopunu građevinske dozvole za hotel Bellevue.


Nakon presude atmosfera je bila gotovo svečarska: odvjetnici i okrivljeni međusobno su čestitali na dobrom poslu i izljubili se, a Žeravica je čak otišao zahvaliti sudu i stisnuti ruku sucima. S druge strane, zastupnica USKOK-a najavila je, očekivano, žalbu na presudu.