Predstavljanje

Novi trener prve momčadi MRK Zamet Žiljak: Moramo klub dovesti u mirnu luku

Igor Duvnjak

RIJEKA Dok je u rano jutro riječka rukometna legenda Mateo Hrvatin u društvu s prijateljem Milanom Uzelcem na parketu odrađivao individualni trening s ambicioznim bekom Petrom Tomljanovićem, rođenim 2005. godine, u trofejnoj sali zametske dvorane vodeći ljudi MRK »Zamet« održali su konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen novi trener Drago Žiljak. Slavno riječko rukometno ime je na klupu došlo usred priprema umjesto Igora Marijanovića, koji se povukao. – Iza nas je polusezona koju smo završili na pretposljednjem mjestu – podsjetio je Vedran Babić, direktor kluba, na neugodnu stvarnost. – Odlučili smo se sada na promjenu. U nastavku sezone prvo nas čeka domaća utakmica s »Porečom« te potom idemo na važno gostovanje u Sesvete.Vedran Devčić, predsjednik »Zameta«, je ukratko pomenuo klupska previranja u proteklom razdoblju.

Dobar duh




– Prije godinu dana smo bili u sličnoj situaciji. Tada je ekipa imala izrazito velike oscilacije. U Europi smo odigrali sjajne partije, dok smo u Premier ligi prolazili jako loše. Tada smo se odlučili na šok terapiju dovođenjem Igora Marijanovića, mladog, ambicioznog trenera koji je dijete kluba. Potez je dao ploda, uspjeli smo stabilizirati rezultate – rekao je Devčić. – U ovu sezonu smo krenuli značajno oslabljeni, ali ipak s potentnom ekipom. Znali smo se dobro nositi s jakima, ali smo gubili od slabijih momčadi, što je bilo ispod razine. Svjesni smo da nas sada čeka grčevita borba za ostanak, a Igor Marijanović se sam povukao. Zahvaljujemo mu se za ono što je odradio u godinu dana, obavio je dobar posao, nije mu bilo lako. Računamo na njega i dalje.


Predsjednik je potom okrenuo stranicu govoreći o novom treneru.


– U samo par dana smo se dogovorili s Dragom Žiljakom, kojega očekuje veliki posao, ali poznat je kao izuzetan motivator i veliki pozitivac. U ekipi nam treba jedno »unutarnje ljepilo«, jedan dobar duh kako bismo podigli razinu igre i rezultata. Ne sumnjam da će biti ostvaren ključni cilj, ostanak u ligi. Ovaj potez nije vatrogasno rješenje, gledamo u budućnost. Cilj je zadržati ekipu na okupu, tu mislim u prvom redu na naša četiri kadetska reprezentativca, Frana Lučina, Verona Načinovića, Patrika Martinovića i Matiju Starčevića.


Ljubav




Staloženi Drago Žiljak, poslovično dobro raspoložen i omiljen u svim krugovima inače tradicionalno razdijeljene riječke rukometne obitelji, se četvrti put vraća na klupu »Zameta« kojeg je još prvi puta doveo do finala play-offa prvog hrvatskog prvenstva, davne 1992. godine, a bio je na klupi i u prvoj europskoj utakmici Zamećana u povijesti odigrane te godine s »Celjem«. Posebno je upamćena uspješna dugotrajna epizoda na klupi »Crikvenice«, a protekli mandat u prvoligaškom rukometu okončao je još 2012. godine na klupi Zamećanki i onda je uzeo dugi predah pred sadašnji novi zalet.


– Nisam već dugo govorio u ovakvim prilikama – našalio se Žiljak, iskusnik rođen 1960. godine. – Hvala upravi što mi je pružila šansu, ukazala mi povjerenje. Pokušat ćemo sada svi zajedničkim radom dovesti naš klub u mirnu luku. Mogu svojim iskustvom i znanjem pokušati vratiti dečke na pravi put. Želimo svi skupa pobjedama i uspjesima ostvariti naš cilj i dat ćemo sve od sebe kako bi ostvarili te potrebne rezultate. Rukomet je moja ljubav, a rukomet ovog kraja me je izgradio kao igrača i trenera. Da ne vjerujem u uspjeh ne bih se sada prihvatio ovog posla – poručio je Drago Žiljak, koji u kratkom vremenu očekujući borbu za ostanak mora pronaći spasonosne formule s mladom ekipom Zamećana.