Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Ispis članka: Bugarski premijer traži ostavku predsjednika Saveza zbog rasističkih ispada navijača - Novi List

NoviList.hr

Bugarski premijer traži ostavku predsjednika Saveza zbog rasističkih ispada navijača

Traži se odgovornost

15. listopad 2019 13:56

Napisao: HINA

Bugarski premijer traži ostavku predsjednika Saveza zbog rasističkih ispada navijača

SOFIJA Bugarski premijer Boiko Borissov je u utorak zatražio »hitnu ostavku« predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova nakon što su u ponedjeljak kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. protiv Engleske obilježili rasistički ispadi.

»Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti«, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade nakon utakmice u kojoj je Bugarska visoko poražena od Engleske (0-6).

Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog »sramotnog poraza« dok Mihajlov ne podnese ostavku. Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.

U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice.

Jedan dio navijača na stadionu Vassil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga.

Engleski nogometni savez je zatražio od UEFA-e »hitnu istragu« podsjećajući da »nije prvi put da su engleski igrači bili predmet takvih napada«.