Ususret nastavku prvenstva

Kek prije koprivničkog izazova: “Rekao sam igračima, sada živite samo za Slaven Belupo”

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Važno je da ostanemo skromni i radišni, željni potvrđivanja i uspjeha. O protivniku ne treba trošiti riječi, složili su se i  igraju sve bolje – kaže Matjaž Kek



RIJEKA Matjaž Kek se nije dao navući na tanak – koprivnički led. Vješto je izbjegao svako potenciranje činjenice da je »Slaven Belupo« u posljednje vrijeme istinska »crna mačka« za njegovu momčad (Rijeka dvije i pol godine ne zna za pobjedu u Koprivnici!), i priču je prema ustaljenom običaju kanalizirao prema igri i formi svoje momčadi koja je ove sezone u svojem neodoljivom »šampionskom zanosu« srušila većinu negativnih tradicija. Mnoge na Rujevici, vjerojatno i  Matjaža Keka, još peče onaj težak  poraz  u polufinalu Kupa Hrvatske (3:0) i čak četiri prošlosezonska prvenstvena remija sa »Slaven Belupom«. Još jedan motiv da »bijeli« u nedjelju nastave svoj liderski hod i prolaskom kroz koprivničku »kaljužu« stignu nadomak jesenske titule.


–  Svi znamo koliko je za nas koprivnički teren bio neugodan u posljednjim utakmicama – započeo je Kek. – Međutim, razmišljamo u prvom redu kako prezentirati igru kakvu bi svi željeli. Ekipa koja je na prvom mjestu ima svoje obaveze i takvo razmišljanje dominiralo je kroz naš rad tijekom pauze. Važno je da ostanemo skromni i radišni, željni potvrđivanja i uspjeha. O protivniku ne treba trošiti riječi, složili su se i iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje. Bit će to kvalitetna utakmica ukoliko teren dozvoli igrati jednoj i drugoj momčadi.


Mario može igrati


Kakva je zdrastvena situacija s Marijom Gavranovićem?




– Dosta dobra. Mario je trenirao u četvrtak normalno. Sačekat ćemo još zadnji trening pa ćemo odlučiti. Stvarno je napravljen dobar posao u posljednjih deset dana što se tiče njegove rehabilitacije. Međutim, treba biti oprezan, iako je kod igrača prisutna velika želja. Znate kakav je Gavranović, on bi i s pola noge igrao.


Kako je Gavranovićevo samopouzdanje utjecala činjenica da je zbog ozljede morao odbiti reprezentativni poziv?


– Mislim da će to izazvati kontraefekt i da ću ga morati malo smiriti. Mora razmišljati o igri, a ne o nekom dodatnom dokazivanju. Uostalom, on se već dokazao!


Matic Črnic se vratio ozlijeđen iz reprezentacije Slovenije, stradalo je koljeno?


– Čudi me reakcija iz slovenskog tabora. Niti su javili, niti su rekli, niti napravili kontrolnu snimku koljena. Nažalost, Matic je svoje ove polusezone završio.


Ostali reprezentativci vratili su se zdravi na Rujevicu?


– Crnogorci i Makedonci stigli su dosta rano, dva hrvatska reprezenativca stigla su posljednja i vidjet ćemo u kojem režimu će raditi jer koliko je za nas ta utakmica bila posebna toliko je bila za njih naporna. Nije samo riječ o 90 minuta igranja već i putovanju koje se odužilo do dugo u noć. Probat ćemo ih kroz zadnja dva treninga rekuperirati i približiti ekipi. Martić je isto tako normalno trenirao, a Čanađija je načeo tetivu zbog čega je izašao protiv »Krka«.  Mislim da su to posljedice utakmica u »Rudešu« i protiv »Zagreba« u Kranjčevićevoj, koje su odigrane na dosta drugačijim podlogama od one na kojoj mi treniramo i igramo na Rujevici. Međutim, to su uvjeti koji nas sad čekaju. Čitam da i naši domaćini u nedjelju imaju problema s terenom.


Teški uvjeti


Travnjak Gradskog stadiona sigurno neće biti u najboljem stanju?


– Moramo se prilagoditi. Dosta puta je to pitanje pripreme utakmice, glave i psihe. Ako neka ekipa želi biti na vrhu onda se mora znati prilagoditi na uvjete. A tereni kakvi su sada u Hrvatskoj su tema koja bi trebala zaintrigirati one koji su odgovorni za to.


Koliko su vam prijateljske utakmice protiv »Grobničana« i »Krka« pomogle u pronalasku alternativnih rješenja za igrače na koje sutra ne možete računati?


– Nešto se pokazalo, nešto ćemo još sačekati i odlučiti nakon posljednjih treninga. Prije svega zadovoljan sam kako su igrači u te dvije utakmice reagirali. Igra nije bila blistava, ali na planu želje i htijenja bili smo dobri. Protiv »Krka« smo s obzirom na dobrog protivnika morali dati malo više nego što bi se očekivalo od prijateljske utakmice i to je bilo dobro. Kapetan Maleš se vraća u momčad i to je sigurno. Njegovo prisustvo i volja može biti samo još dodatni impuls za sve.



Sutrašnji ogled između »Slaven Belupa« i »Rijeke« povjeren je  sucu Andreju Burilu, koji je vodio ogled istih suparnika početkom ove sezone na Rujevici i nije se proslavio. Iako svojim odlukama nije utjecao na pobjednika susreta osječki sudac oštetio je goste kada je dosudio najstrožu kaznu za Riječane uoči njiihova drugoga pogotka. Iz Koprivnice su jučer podsjetili Burila na taj detalj što se nije baš dopalo Matjažu Keku.– Malo me smetaju neki napisi s njihove strane i nije baš da je netko sa strane utjecao tako direktno na konačan rezultat i zasluženost naše pobjede – rekao je trener »bijelih«.


Maleš će zamijeniti Mišića, a otvoren je još uvijek natječaj za poziciju desnoga beka gdje neće biti Ristovskog?


– Otvoreno je mjesto i u špici! Razgovarat ćemo s Gavranovićem i odlučiti je li on za težak teren ili nije. Dio utakmice će sigurno odigrati, a na koji način to ćemo vidjeti. Što se tiče desnog boka to ćemo još vidjeti. Sigurno je otpada opcija s Čanađijom.


U prijateljskim utakmicama se nametnuo »krvnik« Koprivničana – Florentin Matei?


– Baš mi se sviđalo kako je izgledao u obje prijateljske utakmice. Isto vrijedi i za Handžića s time da on ima puno više problema s ozljedama koje ga remete u ritmu. To su sigurno igrači koji su proširili konkurenciju i naveli me na razmišljanje i na kombinatoriku što se tiče sastava.


Agresija


Nakon visokog poraza u Koprivnici u polufinala Kupa rekli ste da preuzimate zajedno s igračima odgovornost za taj poraz. Vjerojatno ste pronašli uzroke tog posrtaja?


– Pogledao sam tu utakmicu i puno se puta pozabavio s time. Kada bi iznio informaciju o tome onda bi zapravo informirao naše suparnike. Njihove zadnje utakmice pokazale su se da su se složili, Stevanović im je donio puno sigurnosti u veznu liniju. Morat ćemo znati odgovoriti na njihovu agresiju. Oni su posebno pred svojim navijačima agresivni i moraš prihvatiti takav način igre. Ako će pritom teren biti težak onda će biti vrlo važno da budemo pravi u duel igri i brzi na odbijenoj lopti. »Slaven« je imao određenih problema, međutim u posljednje vrijeme su se dignuli, već u drugom poluvremenu u Osijeku su pokazali svoje kvalitete. Iza toga stoji i dobar rad trenera u mirnim uvjetima. To kad-tad dolazi na naplatu.


Ispada da baš Koprivničani imaju nešto protiv »Rijeke«, uostalom doista zastrašujuće zvuči podatak da ste ih prošle sezone dobili samo jednom u šest utakmica?


– I protiv »Intera« je to tako izgledalo… Međutim, posljednju utakmicu protiv »Belupa« na Rujevici smo potpuno zasluženo dobili neovisno o nekim razmišljanjima iz Koprivnice.


Pred vašom momčadi je pet završnih jesenskih kola »plus« četvrtfinale Kupa. Kakav cilj ste u tom periodu stavili pred igrače?


– Stavio sam pred igrače određene ciljeve, a to je: velika koncentracija, razmišljanje i kvalitetna priprema pred »Slaven Belupo«. To je ono što želim da imaju u glavi i zašto želim da žive! – poručio je Kek.