Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. ožujka 2019.
Ispis članka: Glazbenici kroz dva foto objektiva - Novi List

NoviList.hr

Glazbenici kroz dva foto objektiva

Izložba "Straight to R'n'R" u Galeriji Palach

29. travanj 2012 17:42

Napisao: Danijela Bauk

Koncertne fotografije Anastazije Vržina i Željka Jelenskog prikazuju Tarju Turunen, Arcafe Fire, Billyja Idola, Iggyja Popa..

Željko Jelenski u Galeriji riječkog kluba Palach / Snimio Livio ČERNJUL

RIJEKA – Konceptualna izložba koncertne fotografije »Straight to R'n'R/Objektivom u Rock'n'Roll« autora Anastazije Vržina i Željka Jelenskog u petak su došle na četvrtu stanicu hrvatske turneje – Galeriju riječkog kluba Palach. Riječ je izložbi koncertne fotografije, a u kolekciji su fotke Arcade Firea, Billyja Idola, Darka Rundeka, Iggyja Popa, Joea Cockera, Lennyja Kravitza, Parnog Valjka, Rogera Watersa, Sade, Skin iz Skunk Anansiea, ali Massima, The Bambi Molestersa i Tarje Turunen.

Na ideju za izložbu došao je Željko Jelenski, umjetnički fotograf s više od dvadeset godina staža iz fotoobjektiva, a koji pripada generaciji buntovnog duha zagrebačkog Novog vala, a potom je pozvao kolegicu Anastaziju Vržinu, dugogodišnju frelance novinarku i fotografkinju.

– Izložba prikazuje domaće i strane izvođače fotografirane na istom koncertu  ali kroz dva objektiva, dva viđenja istog glazbenika na istoj pozornici, ženski i muški pogled na glazbu. Moje su fotografije crno-bijele, dok Anastazija preferira koloristički ekspresivnije fotke.Izložba je prodajnogh karaktera, a set od dvije fotke stoji 900 kuna.

Planiram relizirati i knjigu fotografija  »Straight to R'n'R« gdje bi na tristotinjak stranica objedinili snimke ponajboljih hrvatskih fotografa i fotografkinja koncerta što su se u Hrvatskoj odvili od 200o. do 2012. godine. Knjiga će imati i kratki presjek hrvatskog rocka iz pera kritičara Hrvoja Horvata, naglasio je Željko Jelenski.

Izložba se nakon Rijeke seli u Zadar, Dubrovnik, Šibenik, Povljane na Pagu, pa potom Sisak, Samobor i Osijek, da bi u siječnju se opet vratila u Zagreb.