Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Ispis članka: Operna diva Montserrat Caballé preminula je u 85. godini života - Novi List

NoviList.hr

Operna diva Montserrat Caballé preminula je u 85. godini života

Glas Barcelone

7. listopad 2018 08:30

Napisao: P. N.

U svojoj 50 godina dugoj karijeri, Montserrat Caballé odradila niz zapaženih uloga, u najvećim opernim centrima poput Metropolitan Opere, San Francisco Opere i Bečke državne opere, uz bok mnogih velikana poput Luciana Pavarottija i Placida Dominga.

Foto YouTube screenshot

Svijet je napustila još jedna glazbena legenda, operna pjevačica Montserrat Caballé koju je cijeli svijet upamtio po duetu s Freddiejem Mercuryjem predstavljenog na otvaranju Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. Caballé je preminula u 85. godini života.

Operna je diva već neko vrijeme patila od različitih zdravstvenih problema, a prošlog je mjeseca prebačena u bolnicu, navodi BBC.

U svojoj 50 godina dugoj karijeri, Montserrat Caballé odradila niz zapaženih uloga, u najvećim opernim centrima poput Metropolitan Opere, San Francisco Opere, Bečke državne opere, uz bok mnogih opernih velikana poput Luciana Pavarottija i Placida Dominga.

Duet "Barcelona" s Freddiejem Mercuryjem snimila je 1987. godine, a budući da je 1992. godina smrti velikog britanskog glazbenika, Caballé je pjesmu na otvaranju Olimpijskih igara izvela u društvu Placida Dominga i Joséa Carrerasa.

Montserrat Caballé rođena je u Barceloni koju je i opjevala, a već je u dobi od devet godina bila primljena u pjevačku školu u gradskom Conservatori Liceu. Diplomirala je 1953, a onda otišla u Italiju gdje je u početku pjevala manje uloge.

Njena je karijera napredovala brzo nakon uspješne uloge Mimi u La Bohème u Švicarskoj državnoj operi u Baselu.

U SAD-u 1965. godine doživjela je debitantski trijumf, kada je preuzela Donizettijevu Lucreziju Borgiu u Carnegie Hallu. Njena je izvedba donijela široko priznanje ljepote glasa i dramatične interpretacije, osiguravši joj status internacionalne zvijezde.

Uskoro je pokupila sve vodeće ženske uloge u najvećim opernim kućama, a njezini obožavatelji zvali su je La Superba.

Nakon moždanog tumora polako se nestaje sa svjetla reflektora od devedesetih godina.

Španjolski mediji prenose da će pokop jedne od najvećih opernih diva biti održan u rodnoj Barceloni, idućeg ponedjeljka.