Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Ispis članka: SpaceX Elona Muska prvi put testirao raketne motore Raptor. Izgledaju zaista impresivno - Novi List

NoviList.hr

SpaceX Elona Muska prvi put testirao raketne motore Raptor. Izgledaju zaista impresivno

Starship rakete

4. veljača 2019 18:57

Napisao: Portal Novilist.hr

 U finalnoj verziji, Starship bi trebao imati sedam ovakvih Raptor motora, kojima bi ljudi trebali putovati na Mjesec, Mars i dalje

Foto Screenshot Twitter Elon Musk

RIJEKASpaceX je prvi puta testirao raketne motore Raptor, namijenjene za novu generaciju njihovih raketa. Iako su ranije već testirali Raptore, ovo je prvi put da su testove proveli u punoj veličini, a ne na umanjenom testnom motoru.

Vijest o uspješnom testiranju prvi je na svojem Twitteru objavio vlasnik SpaceX-a, Elon Musk, koji je usput snimio i dva videa raketa, javlja Telegram.

Test su odradili na svom testnom poligonu u gradu McGregoru u Teksasu. Raptor je nasljednik njihovog prvog raketnog pogona, Merlina 1D, a očekuje se da će Raptor ugraditi u svoje Starship rakete koje bi ljude, ako sve prođe po planu, trebale odvesti na Mjesec, Mars, a vjerojatno i dalje.

Tri ovakva Raptor motora bit će instalirana na prototip Starshipa, kojim će se testirati kratki letovi između 500 i 5000 metara visine. U finalnoj verziji, Starship bi trebao imati sedam ovakvih Raptor motora te još dodatan 31 motor koji će se nalaziti u pomoćnim raketama postavljenim na Starship.

Za razliku od ostalih raketnih pogona, Raptor koristi metan kao gorivo, što mu daje bolje performanse. U odnosu na dosadašnje Merlin 1D pogona, Raptor je više od duplo snažniji. Uz bolje performanse, motori su navodno štedljiviji i jeftiniji, a metan bi se mogao prikupljati i na Marsu, što znači da bi se raketu moglo ponovno napuniti gorivom. Musk se nada da će prvi bespilotni letovi bez posade krenuti 2022., a prvi letovi s posadom 2024. godine.