Smotra

Završena obuka za novih 49 školskih prometnika

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

U novoj generaciji školskih prometnih jedinica su učenici iz riječkih osnovnih škola Centar, Pećine i Zamet te učenici OŠ Ivana Rabljanina s Raba, koji su jučer dobili certifikate, ali i pokazali što su naučili tijekom obuke za prometnike



RIJEKA U maloj dvorani Doma mladih jučer je održana Smotra pripadnika školskih prometnih jedinica. Riječ je o završnom činu realizacije Plana i programa Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije u dijelu obuke učenika za školske prometnike.


Tijekom školske godine pripadnici nove generacije školskih prometnih jedinica, zajedno s učenicima iz prethodnih generacija, osiguravat će pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem na području županije. Obučeno je 49 novih učenika, a riječ je o učenicima riječkih osnovnih škola Centar, Pećine i Zamet te učenicima OŠ Ivana Rabljanina s Raba.


Popis prijelaza


– Obuka traje 25 sati, od čega je dvadeset sati teorije, a pet prakse. Učenici uče o prometnim pravilima i pravilima upravljanja u prometu – kazao nam je jučer Josip Šarlija, voditelj prometne sekcije pri Domu mladih, koji smatra da je promet vrlo ozbiljna stvar te da bi vozači u neposrednoj blizini škola trebali biti osobito oprezni.Županijski savjet izradio je početkom 2001. studiju svih pješačkih prijelaza koji se nalaze u neposrednoj blizini 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije, za koje je utvrđeno da su potencijalno opasni za sigurnost učenika. Na temelju tih saznanja odlučilo se krenuti u osnivanje školskih prometnih jedinica u svim odabranim osnovnim školama.

Zadovoljni polaznici


Zadovoljni su ponuđenim programom i onime što su naučili i sami polaznici. Antonio Čače iz Osnovne škole Centar rekao je da se priključio ovom programu jer jako voli policiju, program je bio zabavan te je upoznao puno novih ljudi. – Družili smo se. Bilo mi je zabavno, a tijekom programa smo naučili i nešto korisno. Većina ih se iz razreda priključila obuci pa je i to bio razlog zbog čega sam se i ja priključila – rekla nam je Nina Abramović Dimec iz Osnovne škole Pećine.

Jučer je u ime pokrovitelja, Primorsko-goranske županije, Smotri prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević, koja je predstavnicima škola uručila njihove iskaznice za položenu obuku sigurnosti u prometu a nakon toga učenici su na malom poligonu pokazali znanja i vještine.