Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Robert Sever uživa u ulozi modnog kritičara: 'Osobno uopće ne volim shopping' - Novi List

NoviList.hr

Robert Sever uživa u ulozi modnog kritičara: 'Osobno uopće ne volim shopping'

Modni dizajner

11. svibanj 2018 18:12

Napisao: Ivana Kocijan

Ako vjeruješ u sebe i svoju viziju, samo trebaš biti uporan i jako marljivo raditi. Rad je sve – talent je samo jedan mali segment u cijeloj priči

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Poznatog zagrebačkog modnog dizajnera Roberta Severa već mjesec dana gledamo u novoj, trećoj sezoni zabavne emisije »Shopping kraljica« RTL Televizije. Na mjestu modnog kritičara naš je cijenjeni modni stručnjak zamijenio Boruta Mihalića. U ovom televizijskom projektu Sever istinski uživa, a kako mu je na novom »radnom mjestu«, što misli o natjecateljicama i što bi bio da nije dizajner – doznajte u nastavku.

Zašto ste prihvatili ulogu modnog kritičara u »Shopping kraljici«?

– Jednostavno volim izazove i vjerujem da svojim znanjem i iskustvom mogu inspirirati nekoga da nadogradi ili poboljša svoj stil. U ovoj emisiji sam vidio upravo mogućnost za to.

Kakva su vam bila očekivanja uoči početka snimanja i mislite li sada kad već imate nešto iskustva na tom »radnom mjestu«, da ste dobro odlučili kada ste se odlučili upustiti u ovu pustolovinu?

– Radio sam u tv-produkciji šest godina kao kostimograf za sapunice tako da sam jako dobro upoznat s tempom i načinom na koji funkcionira sistem. Ova vrsta zadatka je naravno drugačija, ali se i ovdje sve svodi na isti zajednički nazivnik – timski rad.

Navijam za svaku natjecateljicu

Na mjestu kritičara zamijenili ste Boruta Mihalića. Jeste li pratili gledali emisije u kojima je on sudjelovao?

– Naravno da sam gledao, Borut i ja smo dugo godina prijatelji tako da sam rado gledao emisije na kojima je on radio.

Možete li usporediti njegov i svoj stil komentiranja, odnosno ocjenjivanja?

– Nisam polazio za tim da imam potrebu da se uspoređujem, vjerujem da svatko ima svoj način i stil i da ćemo obojica ostati zapamćeni prije svega kao ljubitelji estetike, mode i žena općenito.

Uoči početka nove sezone izjavili ste da su vam snimanja jako zabavna i da uživate u njima. Što vas najviše zabavlja?

– Volim timski rad i imam sreće da radim s jako puno talentiranih ljudi koji su me vrlo jednostavno usmjerili i podučili. U svemu što radim upravo taj dio najviše volim: stvaranje odnosa i razmjenjivanje te stvaranje zajedničkih iskustava.

Kakav ste sudac? Na što najviše obraćate pozornost pri ocjenjivanju?

– Vjerujem da sam pravedan i objektivan kada dođe do trenutka da dam svoje stručno mišljenje. Kroz emisiju koju gledam i komentiram, iskreno navijam za svaku od natjecateljica i želim da zablistaju u temi kao i kroz svoju osobnost. Najviše pratim temu i kako su ju uskladile sa svojom proporcijom.

Što najviše cijenite kod natjecateljica?

– Entuzijazam prije svega, i samopouzdanje. Tajna dobrog stila je upravo u samopouzdanju.

Koliko su natjecateljice spremne za izazove i promjene?

– Kako koja, teško je procijeniti. Generalno su spremne za izazov i nešto novo – zato se i prijavljuju u naš show.

Što im najčešće savjetujete i kako reagiraju na vaše prijedloge?

– Savjetujem uvijek da paze na proporciju i naravno temu. Uglavnom reagiraju s oduševljenjem.

Osobno uopće ne volim shopping

Što mislite, kako biste se vi snašli da vas netko pošalje u ciljani shopping?

– S obzirom na to da sam toliko dugo u ovom poslu, bilo koji shopping obavim jako brzo, ciljano i planski. Za mene je to gotovo rutina iako osobno uopće ne volim shopping.

Iza vas je više od 20 godina iskustva u modnom svijetu. Već 23 godine radite kao stilist, a svoj modni brend imate 17 godina. Jedan ste od najpoznatijih modnih dizajnera u našoj zemlji. Koliko je teško biti i ostati prepoznatljiv i svoj?

– Ako vjeruješ u sebe i svoju viziju, samo trebaš biti uporan i jako marljivo raditi. Rad je sve – talent je samo jedan mali segment u cijeloj priči. Ako imaš te elemente kao bazu, onda si fokusiran samo na svoj rad i cilj i iz tih motiva stvaraš i ostaješ svoj.

ARHITEKT, PUSTOLOV, PLESAČ...

Možete li zamisliti da radite nešto drugo u životu? Što bi to bilo?
Kada sam bio mlađi, želio sam biti arhitekt, pustolov kao Indiana Jones, a onda plesač u mjuziklima kao Fred Astaire. Kada sam otkrio modu kao svoj poziv, onda sam sve svoje želje ostvario upravo kroz tu stvaralačku prizmu.

Što vama predstavlja najveće zadovoljstvo u poslu kojim se bavite?

– Zadovoljstvo mojih klijentica kada s oduševljenjem i lakoćom nose odjeću koju stvaramo u RS brendu. I odmah nakon toga sama proizvodnja i stvaranje – ja jednostavno obožavam stvarati.

Zadnju kolekciju Iva predstavili ste na Bipa Fashion.hr-u, a nedavno ste predstavili i drugu liniju Sever koju čini limitirana kolekcija streetwear odjeće i modnih dodataka. Što nam možete reći o njoj?

– Linija Sever postoji već nekoliko godina i u njoj nudimo upravo liniju koja je više streetwear, a manje ženstvena i chic odjeća nego u prvoj liniji. Ona je i cjenovno malo povoljnija iako je kao i prva linija izrazite kvalitete. Jednostavno je drugačija početna kreativna stavka.

Ljeto je pred vratima. Što biste savjetovali našim čitateljicama – koje, kakve modne komade birati u mjesecima koji slijede?

– Birajte samo ono u čemu se osjećate dobro, opušteno i sretno. Svakako birajte udobne prirodne materijale. Zanemarite trendove i stvorite svoj osobni stil.