Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Tehnologija ukorak s medicinom

Nova aplikacija mogla bi pomoći ljudima koji pate od šizofrenije

Photo/Pixabay
Photo/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2019. u 17:32 2019-02-06T17:32:17+01:00

Nova aplikacija na smartphonu mogla bi pomoći ljudima sa šizofrenijom, pogotovo nakon kraja radnog vremena liječničkih ordinacija 

Dror Ben-Zeev, profesor sa Sveučilišta u Washingtonu osmislio je novu aplikaciju koja će pomoći oboljelima od šizofrenije u svakodnevnim radnjama. Eric Achtyes, profesor psihoterapije i direktor psihijatrijske i bihevioralne medicine na Sveučilištu u Michiganu, koautor je nove mobilne aplikacije.

"Osobe s ozbiljnim mentalnim bolestima, mogu biti u čestoj interakciji s aplikacijom koja će pružiti dodatnu podršku, kao pomoć njihovom stanju", kaže Achtyes za Futurity. Aplikacija, imena FOCUS, neće zamijeniti kliničku pomoć, ali koautur naglašava da će "popuniti praznine" kada nije dostupna medicinska pomoć. 

Provedeno je istraživanje između 367 pacijenata koji su primili aplikaciju na korištenje, u roku 60 dana od dana puštanja iz bolnice. Ovaj je period inače najkritičniji zbog visokog rizika od ponovnog vraćanja u ustanovu, kaže istraživanje dostupno na Schizophrenia Research.

Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem, koristili su aplikaciju 75,447 puta. Samostalno su inicirali četvrtinu prijava u aplikaciju u večernjim satima, vikendom ili u vrijeme blagdana, kada je teže stupiti u kontakt s profesionalnim medicinskim osobljem ili klinikom. 

Aplikacija je pacijentima do tri puta dnevno nudila savjete o simptomima u pet područja: lijekovi, raspoloženje, socijalnost, spavanje i glasovi. Pacijenti su se, pored ovoga, mogli sami prijaviti u aplikaciju kada su imali potrebu, prenosi Futurity.

"Pronašli smo način koji je prihvatljiv za ljude iz različitih pozadina i sredina da dobiju pomoć. Područje tehnološke podrške za bolesti je još u začecima i tek se učimo kako ga najbolje iskoristiti", kaže Achtyes. 

Osnivači programa planiraju i dodatnu studiju, koja će koristiti promijenjenu verziju aplikacije s mogućnosti video i glasovnih poruka. Ovaj bi dodatak trebao pomoći ljudima s nižom razinom edukacije i pismenosti. "Nadam se da će nova verzija biti široko dostupna u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je Achtyes za Futurity.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.