Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Svemirske letjelice

Muskov SpaceX najavio velika otpuštanja: 'Čekaju nas teški izazovi'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2019. u 8:11 2019-01-12T08:11:13+01:00

Proizvođač raketa SpaceX, kompanija koju je osnovao poznati poduzetnik Elon Musk, izvijestio je kako će ukinuti oko 10 posto od ukupno više od 6.000 radnih mjesta uoči »predstojećih iznimno teških izazova«.

«Kako bismo nastavili s isporukom za naše klijente i kako bismo uspjeli razviti međuplanetarne svemirske letjelice i globalni svemirski internet, SpaceX mora postati tanja, učinkovitija tvrtka«, poručio je u petak glasnogovornik kompanije.

U lanjskom lipnju je izvršni direktor tvrtke Elon Musk otpustio najmanje sedam osoba iz višeg menadžerskog tima koji je vodio SpaceX projekt lansiranja satelita, izvijestio je tada Reuters.

Otkazi su bili povezani s nesuglasicama oko tempa kojim je taj tim razvijao i testirao svoje Starlink satelite.

Program StarLink SpaceX-a nastoji prvi na tržište uvesti novu satelitsku internetsku uslugu, a u tome se natječe s tvrtkama OneWeb i kanadskim Telesatom.

Prošlog je mjeseca, pak, SpaceX realizirao svoju prvu svemirsku misiju povezanu s američkom nacionalnom sigurnošću, kada je raketa SpaceX-a s američkim vojnim navigacijskim satelitom lansirana s floridskog Cape Canaverala.

Nedavno je Wall Street Journal izvijestio da je SpaceX prikupio još 500 milijuna dolara dodatnog kapitala, pa se vrijednost te kompanije procjenjuje na 30,5 milijardi dolara.

Ta tvrtka sa sjedištem u kalifornijskom gradu Hawthorneu ranije je objavila planove za putovanje na Mars 2022. godine, nakon čega bi do 2024. na crveni planet uslijedila misija s posadom.

Čini se da se Elon Musk u posljednje vrijeme usmjerio na racionalizaciju poslovanja, s obzirom da je u lipnju prošle godine još jedna njegova tvrtka, proizvođač električnih automobila Tesla, najavila ukidanje 9 posto ili nekoliko tisuća radnih mjesta te kompanije u svijetu kako bi smanjila troškove poslovanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.