Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
9. prosinca 2019.
Sporazum

UN prihvatio Globalni kompakt o izbjeglicama, protiv su bili SAD i - naš susjed

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2018. u 19:52 2018-12-17T19:52:00+01:00

 UN-ova Opća skupština prihvatila je u ponedjeljak velikom većinom glasova, ali bez Sjedinjenih Država i Mađarske, Globalni kompakt o izbjeglicama koji bi trebao poboljšati upravljanje izbjegličkim krizama i koji nije toliko razbuktao strasti kao Globalni kompakt o migracijama prihvaćen prošlog tjedna u Marakešu.
Za rezoluciju o paktu o izbjeglicama glasala je 181 zemlja, dvije su bile protiv – SAD i Mađarska – a tri suzdržane.
UN-u ne treba novi zakonski alat, istaknula je Mađarska opravdavajući svoje protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trumpa je nedavno rekla da odobrava većinu njegovih odredaba, ali ne i one koje trebaju ograničiti moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.
Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbjeglicama nije obvezujuće naravi.
Globalni kompakt o izbjeglicama koji je sastavljen pod pokroviteljstvom UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) kojemu je na čelu Talijan Filippo Grandi, treba omogućiti pronalaženje primjerenog međunarodnog odgovora na masovne izbjegličke pokrete i produljene izbjegličke situacije.

Omogućit će da se »poboljša pomoć i zaštita za 25 milijuna izbjeglica u svijetu«, rekla je za AFP predsjednica UN-ove Opće skupštine, Maria Fernanda Espinosa iz Ekvadora. »Zemlje prihvata izbjeglica i dalje pokazuju velikodušnost i iznimno zalaganje za zaštitu izbjeglica«, istaknula je.
No »više od 85 posto izbjeglica u svijetu prihvaćaju zemlje sa slabim i sa srednjim dohotkom« i »moramo pomoći zajednicama i zemljama koje ih primaju«, rekla je. Globalni pakt će omogućiti raspodjelu »posla i odgovornosti u pomaganju i zaštiti izbjeglica«.
Dokument ima četiri glavne zadaće: smanjiti pritisak na zemlje prihvata, povećati samostalnost izbjeglica, olakšati pristup rješenjima koja uključuju treće zemlje i pomoći da se stvore nužni uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbjeglice došli.
Za razliku od dokumenta o migrantima, SAD je sudjelovao u pregovorima koji su se vodili 18 mjeseci. Pakt o migrantima koji je jednoglasno prihvaćen u srpnju, uz iznimku SAD-a, treba se u srijedu ratificirati u Općoj skupštini (193 članice).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.