Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
7. prosinca 2019.
Primijenjen zakon 'McMafia'

ŠOPINGHOLIČARKA POD ISTRAGOM Potrošila u Harrodsu skoro 20 milijuna eura, londonske vlasti zaplijenile joj dvije kuće

Harrods / Reuters
Harrods / Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 10:05 2018-10-17T10:05:00+02:00

Žena zatvorenog bankara iz Azerbejdžana Zamira Hadžijeva ima 35 kreditnih kartica te je bjesomučno šopingirala i kretala se privatnim zrakoplovom. No zapitali su je o porijeklu imovine....

'Dragi, idem u šoping'. Tko zna što je prolazilo glavom bankara kada mu je supruga uputila tu sasvim jednostavnu rečenicu. Jer u ovom slučaju supruga bankara je u deset godina šopingiranja uspjela  samo u luksuznom londonskom trgovačkom centru Harrods potrošiti skoro 20 milijuna eura, piše Corriere della Sera.

Riječ je o astronomskoj cifri koja je privukla pažnju britanskih istražitelja, koji su stoga po prvi put primijenili zakon nazvan 'McMafia law', koji je stupio na snagu ove godine i koji nalaže otkrivanje porijekla sumnjive imovine te prijeti zaplijenom dobara.

Zakon je to koji je nazvan po knjizi i televizijskoj seriji koja govori o dosegu novog organiziranog kriminala.

Misteriozna žena bankara koja je potrošila čak 16 milina funti u poznatom lancu luksuzne robe "Harrods" je Zamira Hadžijeva (55), pišu britanski mediji te prenosi Blic.

Zamira Hajiyeva, Zamira Hadžijeva, Foto Instagram

Hadžijeva je porijeklom iz Azerbejdžana, službeno je nezaposlena i majka je troje djece. Njen suprug je Džahangir Hadžijev, bivši direktor državne Međunarodne banke Azerbejdžana, koji je 2016. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u 100 milijuna funti teškoj prevari, piše "Sun". Također, kao dio kazne naloženo mu je da plati 39 milijuna funti.

Zamira Hadžijeva imala je 35 kreditnih kartica i putovala je privatnim zrakoplovom. 

Džahangir Hadžijev primao je između 25 i 60 tisuća eura plaće, no njegovo je bogatstvo procijenjeno na više od 60 milijuna eura, piše Corriere della Sera.

Gospođa koja je nekontrolirano trošila u Harrodsu živi u Velikoj Britaniji, zahvaljujući vizi koju dobivaju ulagači. 

Harrods, Foto Reuters

Kupila je kuću u središtu Londona, putem tvrtke registrirane na Britanskim Djevičanskim otocima, plativši depozit od 4 milijuna funti te je u pet godina vratila kredit od 7 milijuna funti. 

Ima i kuću na jugoistoku Engleske, te njena imovina vrijedi 22 milijuna funti, odnosno 25 milijuna eura. 

Obje kuće su joj sada zaplijenjene, a Zamira Hadžijeva morat će odgovoriti odakle joj sav taj novac. 

Britanski istražitelji proučavaju još devet sličnih slučajeva. London je naime postao raj za prljavi novac, a njime se bave bankari, odvjetnici, računovođe, agenti za nekretnine, trgovci umjetninama koji su u službi tajkuna sumnjive prošlosti, obično iz Rusije i okolice.

London ih je sve privukao povoljnim zakonima i tradicionalnom britanskom diskrecijom. No sada se 'muzika' mijenja, čemu pridonose i napetosti na relaciji London - Kremlj. 

 

'Nadajmo se da će vlasti iskoristiti svoje ovlasti', komentirao je Duncan Hames iz Transparency Iinternationala. 'Identificirali smo imovinu vrijednu 5 milijardi za koju vjerujemo da je kupljena sumnjivim bogatstvom'.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.