Slučaj bolesne djevojčice ujedinio građane BiH

Prosvjedi u Sarajevu prerasli u talačku krizu: “Zarobljeno” više od tisuću i pol ministara, zastupnika i službenika

Hina

"Dali smo instrukcije da se protiv prosvjednika ni u kom slučaju ne smije koristiti sila", kazao je Radončić za televiziju BHT 1 potvrdivši kako se nastavljaju konzultacije među policijskim agencijama zaduženim za sigurnost državnih institucija te u Sarajevu



SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je u četvrtak navečer kako se protiv prosvjednika ispred vlade i parlamenta BiH neće koristiti sila no upozorio je na posljedice činjenice da su prosvjednici praktički “zarobili” stotine dužnosnika i službenika i stranih državljana te da su prosvjedi prerasli u talačku krizu.


“Dali smo instrukcije da se protiv prosvjednika ni u kom slučaju ne smije koristiti sila”, kazao je Radončić za televiziju BHT 1 potvrdivši kako se nastavljaju konzultacije među policijskim agencijama zaduženim za sigurnost državnih institucija te u Sarajevu.


Radončić je kazao kako su zahtjevu prosvjednika legitimni baš kao što je zakonito i njihovo pravo na mirno okupljanje no neprihvatljivim je ocijenio činjenicu da više od tisuću i pol ministara, zastupnika te službenika u Vijeću ministara i parlamentu cijeli dan ne može izaći iz svojih ureda iako među njima ima trudnica te roditelja malodobne djece kao i bolesnih osoba.




U zgradi državnog parlamenta od jutarnjih sati ostalo je zarobljeno i oko 250 stranih državljana koji su sudjelovali na regionalnoj bankarskoj konferenciji.


Guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić kazao je kako je to prouzročilo ozbiljan diplomatski incident jer je tražena intervencija veleposlanstava čiji su oni državljani.


Radončić je također kazao kako je to neprihvatljivo i da će prouzročiti veliku štetu.


“Ovi su prosvjedi prerasli u neku vrstu talačke krize”, kazao je apelirajući na prosvjednike da pokažu humanost i toleranciju.


“Mi smo kao ozbiljna država dobili veliku štetu. Od danas ćemo imati velike političke posljedice jer Srbi i Hrvati Sarajevo više neće smatrati sigurnim gradom”, upozorio je Radončić podsjećajući da su zastupnici u parlamentu BiH iz Republike Srpske najavili kako do daljnjeg više neće sudjelovati na sjednicama parlamenta jer se u Sarajevu osjećaju ugroženima.


Mediji u RS cijelog dana citiraju izjave brojnih političara iz tog entiteta koji prosvjede opisuju kao politički orkestrirane kvalificirajući ih kao izravni napad na srpske predstavnike u tijelima vlasti BiH.


Prosvjednici okupljeni pred parlamentom i Vijećem ministara BiH najavili su kako će tamo ostati i tijekom noći te da će s tim nastaviti sve dok parlament ne usvoji novi zakon o jedinstvenom matičnom broju.


Zaštitari predsjedatelja Vijeća ministara BiH-a ozlijedili prosvjednike


Predstavnici prosvjednika okupljenih pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine sastali su se u četvrtak navečer s članovima vodstva Zastupničkog doma kako bi im iznijeli svoje zahtjeve no nikakvog konkretnog dogovora nije bilo.


Iz parlamenta je priopćeno kako su prosvjednici prenijeli da ne žele nasilje, no ističu kako imaju pravo iskazati nezadovoljstvo radom vlasti.


“Građani su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo i izvršili pritisak na državne vlasti na svim razinama da osiguraju temeljna ljudska prava”, poruka je prosvjednika parlamentarcima.


Istaknuli su kako skup nema nikakav nacionalni predznak, niti je uperen protiv bilo koje etničke skupine, a ne žele ni eskalaciju krize.


Zastupnici iz Republike Srpske najavili su, međutim, kako sjednice Zastupničkog doma neće biti sve dok im se ograničava kretanje i sprječava ih se da napuste zgradu parlamenta.


Jedini koji je uspio napustiti sjedište tijela vlasti BiH u četvrtak bio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.


Prema tvrdnjama lokalnih medija, njega su pripadnici osiguranja izveli kroz podrumski izlaz, a pri tom su se sukobili i s dvoje prosvjednika kojima su nanijeli lakše ozljede.


U večernjim satima Bevanda je od svih policijskih agencija u BiH zatražio da poduzmu mjere iz svoji nadležnosti kako bi zajamčili sigurnost dužnosnicima i službenicima u tijelima vlasti BiH koji su cijeli dan blokirani.


Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u večernjim je satima apelirao da se ne dopusti eskalacija nasilja.


Dodik: Okupljanje je politički motivirano


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio mogućnost intervencije posebne policije MUP-a RS kako bi iz središta Sarajeva “evakuirali” srpske predstavnike u tijelima vlasti BiH.


“Riječ je o politički motiviranim okupljanjima s ciljem nametanja određene politike”, izjavio je Dodik u Banjoj Luci dodajući kako postupci prosvjednika ukazuju na njihovu spremnost na poduzimanje radikalnih mjera.


Nepunih tisuću prosvjednika pred sjedištem državnih intitucija BiH traže da parlament napokon usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) čime bi se stekli uvjeti da te brojeve dobiju i novorođena djeca bez čega ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu niti dobiti putne dokumente.


Zakon je već mjesecima “na čekanju” jer se srpske i bošnjalčke političke stranke ne mogu dogovoriti hoće li registracijska područja za izdavanje JMBG prelaziti međuentitetsku granicu ili ne.


Dodik tvrdi kako su prosvjedi zapravo neka vrsta političke urote zbog čega je u Istočno Sarajevo poslana posebna policija RS iako ona nema ovlasti intervenirati u samom Sarajevu.


Prosvjednici su blokirali sve izlaze iz sjedišta državnih institucija odlučni ne popustiti u svojim zahtjevima. 


Zbog prosvjeda je prekinuta i sjednica Zastupničkog doma i to na inzistiranje zastupnika iz Republike Srpske koji tvrde kako im je u Sarajevu ugrožena sigurnost.Sjedište vlade i parlamenta u međuvremenu su okružile jake policijske snage.

Roditelji s bebama


Prosvjednici, čiji se broj postupno povećava, inzistiraju da se u parlamentu odmah donese novi zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) kojim će se ujedno riješiti problem izdavanja dokumenata novorođenoj djeci.


Među okupljenima, od kojih su neki sudjelovali i na prosvjedima održanim u srijedu, ponovno ima roditelja s bebama čija su prava izravno ugrožena činjenicom da zbog političkih sukoba oko toga kako će izgledati registracijska područja (općine) koja će izdavati matični broj, nije riješeno pitanje izdavanja matičnih brojeva.


Vijeće ministara BiH u srijedu je usvojilo privremenu odluku o JMBG-u, no prosvjednici strahuju kako će i nakon isteka njena važenja ponovo nastati isti problemi.


Političke stranke iz Republike Srpske inzistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registracijska područja za izdavanje JMBG-a, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da registracijska područja ostanu kakva su bila i ranije, bez međuentitetske podjele.


Ovih je dana slučaj bolesne djevojčice koja zbog neposjedovanja dokumenata ne može na liječenje u inozemstvo ujedinio građane BiH. 


Šemsudin Maljević, jedan od sudionika prosvjeda, okupljenim je prosvjednicima danas rekao da će bolesna djevojčica Belmina Ibrišević dobiti matični broj po hitnom postupku, javljaju mediji u BiH.


Prema njegovim riječima, upućen je hitni dopis Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanskog Kantona da se Belmini Ibrišević izda matični broj, kako bi djevojčica mogla dobiti putne isprave i otputovati u Njemačku na liječenje.