Jasna potpora

Njemačka vlada podupire Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o migracijama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Savezna vlada jasno podržava ovaj sporazum jer će on pomoći postizanju i primjeni planova njemačke vlade na području međunarodne migracijske politike, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert



BERLIN Njemačka vlada podupire Globalni sporazum Ujedinjenih naroda o migracijama, istaknuo je jučer glasnogovornik vlade Steffen Seibert reagirajući na zahtjev demokršćanskog političara i jednog od kandidata za nasljednika kancelarke Angele Merkel, Jensa Spahna, za preispitivanjem odluke o prihvaćanju ovog dokumenta.


»Savezna vlada jasno podržava ovaj sporazum jer će on pomoći postizanju i primjeni planova njemačke vlade na području međunarodne migracijske politike«, rekao je Seibert.On je istaknuo kako njemačka vlada vjeruje da je migracijski izazov moguće riješiti samo na globalnom planu te da nacionalni potezi »vode u slijepu ulicu«.

Seibert je time reagirao na zahtjeve političara Kršćansko demokratske unije (CDU) i kandidata za nasljednika Angele Merkel na čelu stranke, koji je u jednom intervjuu zatražio potrebu preispitivanja odluke o prihvaćanju tzv. Marakeškog sporazuma ustvrdivši da je on sporan u nekim dijelovima CDU-a.


Spahn, koji u kabinetu Angele Merkel obnaša dužnost ministra zdravlja, založio se za to da se na stranačkom kongresu CDU-a u prosincu glasuje o tomu treba li prihvatiti ovaj sporazum UN-a ili ne.




Spahnov prijedlog je i unutar CDU-a naišao na čuđenje i kritiku.


»Mi ne bismo smjeli biti pod utjecajem histerije koju nam nameću desničari«, rekao je potpredsjednik CDU-a i ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Thomas Strobl. Ministar gospodarstva i bliski suradnik kancelarke Angele Merkel, Peter Altmeier, izrazio je čuđenje Spahnovim tvrdnjama kako se unutar CDU-a izbjegava rasprava o migracijskom sporazumu.


»Zastupnički klub Unije CDU/CSU je nedavno opširno razgovarao o migracijskom sporazumu i donesen je zaključak da se, pogotovo kad je riječ o ovoj temi, ne popušta pritisku s desnog političkog spektra«, rekao je Altmeier za javni servis ARD.


Jens Spahn se smatra predstavnikom konzervativnog krila CDU-a i na stranačkoj konvenciji se, zajedno s glavnom tajnicom Annegret Kramp-Karrenbauer i bivšim predsjednikom zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Friedrichem Mezom, natječe za mjesto predsjednika stranke.