Osramoćeni mogul

Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje, izvukao se kazne doživotnog zatvora

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



Bivši holivudski mogul i negdašnji filmski producent Harvey Weinstein proglašen je krivim prema dvjema točkama optužnice za silovanje i seksualno napastvovanje.


Kriv je za silovanje trećeg stupnja i seksualni čin prvog stupnja, odlučila je porota na sudu u New Yorku. Predviđena je kazna od uvjetne do četiri godine zatvora za silovanje trećeg stupnja i najmanje pet godina zatvora za kazneni seksualni čin prvog stupnja.


Međutim, Weinstein je osloboođen drugih točaka optužbe. 




Ove su mu točke optužnice mogle donijeti i doživotnu kaznu zatvora, a riječ je o predatorskom seksualnom napadu i silovanju prvog stupnja, kako je ovo kazneno djelo definirano u američkoj pravnoj praksi.


Harvey Weinstein tijekom suđenja je izjavljivao da nije kriv za napastvovanje svoje negdašnje asistentice Miriam Haley, kao i za silovanje glumice Jessice Mann. Podsjetimo, Miriam Haley svjedočila je da ju je Weinstein prisilio na oralni seks 2006. godine, a Jessica Mann svjedočila je da ju je silovao 2013. godine.


Porotnici u New Yorku ovu su odluku donijeli tek petog dana vijećanja. Nisu utvrdili sumnje da je Weinstein silovao glumicu Annabellu Sciorru, koja je također svjedočila u ovom postupku.


Ovo nije kraj pravosudnih nevolja za osramoćenog mogula. Tek ga čeka pravorijek u optužbama za silvoanje i seksualno napastvovanje na sudu u Los Angelesu.