Dani Medicinskog faksa

Željko Plazonić najavio raspisivanje 175 specijalizacija iz obiteljske medicine

Barbara Čalušić

Tribina koja ukazuje na ozbiljne probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti / Snimio Vedran KARUZA

Tribina koja ukazuje na ozbiljne probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti / Snimio Vedran KARUZA

Prema podacima HZZ-a, 30. studenog na raspolaganju u cijeloj zemlji bilo tek 37 liječnika



RIJEKA  Samo u 2015. godini Hrvatska je ostala bez 27 timova obiteljske medicine, od čega devet u Primorsko-goranskoj županiji. Istovremeno opseg posla u ordinacijama obiteljske medicine porastao je za trećinu, što je samo jedan od niza primjera koji ukazuju na ozbiljnost stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja u pravilu rješava dvije trećine svih problema pacijenata u zdravstvenom sustavu jedne države.


Ovo je samo dio upozorenja koje je na jučerašnjoj tribini »Obiteljska medicina u Hrvatskoj danas: kriza i raspleti« održanoj u sklopu dana Medicinskog fakulteta iznio koordinator KoHOM-a dr. Leonardo Bressan.


– Za tri godine iz sustava će otići gotovo 500 liječnika obiteljske medicine, a prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 30. studenog na raspolaganju je u našoj zemlji bilo tek 37 liječnika – rekao je Bressan koji smatra da je situacija ozbiljna, ali se uz dobru volju svih uključenih u sustav mogu napraviti pozitivne promjene.




Sudionik tribine bio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Željko Plazonić koji je kao prve poteze resornog ministarstva za rješavanje ovog problema naveo da će uskoro biti raspisano 175 specijalizacija iz obiteljske medicine koje će financirati ministarstvo. Upozorio je i na kroničan nedostatak liječnika sa specijalizacijom obiteljske medicine, pri čemu u Hrvatskoj tek svaki drugi liječnik koji radi u obiteljskoj medicini ima ovu specijalizaciju, unatoč činjenici što ona u Hrvatskoj postoji od 1960. godine.


– Opasno je razmišljanje da prava medicina počinje na vratima bolnica. Obiteljska medicina specifična je struka koja predstavlja primjenu integriranog znanja i iskustva – upozorila je na tribini dr. Ines Diminić Lisica s riječke Katedre za obiteljsku medicinu.


Ustanove čiji je osnivač PGŽ godišnje za specijalizaciju liječnika izdvajaju deset milijuna kuna, a kako je jučer kazala pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo dr. Đulija Malatestinić, županija i sama vlastitim sredstvima trenutno pokriva četiri specijalizacije. Niti jedna, međutim, nije iz obiteljske medicine.  


U raspravi je sudjelovao i predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža koji smatra da problem s nedostatkom liječnika eskalira do te mjere da ugoržava nacionalnu sigurnost i kao takav nije problem koji može riješiti samo Ministarstvo, već se u to treba uključiti Vlada, Sabor i predsjednica države.


– U četiri godine promijenili smo četiri ministra zdravstva, od kojih niti jedan nije donio mjeru kojom bi riješio deficit liječnika. Zdravstveni sustav ne može voditi Dalaj Lama koji će nas okupiti da se svi držimo za ruke i zajedno dogovorimo kako spasiti brod koji tone, nama trebaju ljudi koji imaju viziju i spremni su donositi odluke – poručio je Goluža.