Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
120. obljetnica

SLAVLJE DVD-a SUŠAK Gauš: ''Vatrogasci su tu na 'botun' za svih''

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2019. u 22:25 2019-06-15T22:25:00+02:00

RIJEKA - Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak proslavilo je  120. godišnjicu osnutka, na svečanosti u Kampusu gdje su se okupili predstvnici Hrvatske vatrogasne zajednice, lokalne samouprave itd. Upravo ovog tjedna DVD Sušak dobio je i nagradu Zlatni grb Grada Rijeke, a na   svečanosti gradonačelnik Vojko Obersnel uručio im je i medaljon Sv. Vida u povodu Dana Grada.
- Vaše društvo djelovalo je u 5-6 država, a ništa nikad nije narušilo vaš kontinuitet rada, rekao je Obersnel, koji je, kako kaže, i sam u mladosti kao izviđač na Vežici bio dio jedne kombinirane vatrogasno-izviđačke postrojbe, pa se osjeća itekako bliskim DVD-u Sušak. On je podsjetio da je Rijeka kolijevka vatrogastva u Hrvatskoj, ali i šire, a ovaj DVD je također među starijima u Hrvatskoj.
- Vatrogastvo nije posao, to je način življenja, i svi to poštujemo i ponosni smo na vas, poručio je gradonačelnik vatrogascima, dodajući kako je DVD odlično organiziran, kako ima kvalitetan podmladak, ali i zavidan broj ženskih pripadnica.
Zapovjednik javne vatrogasne postrojbe PGŽ Slavko Gauš, koji se obratio u ime Hrvatske vatrogasne zajednice, posebno ističe važnost simbioze javne i dobrovoljne razine vatrogastva u Rijeci i ovoj regiji: »Drugdje to nije u tolikoj mjeri izraženo, a ovdje DVD djeluje praktički u sklopu javnih postrojbi i, dapače, generira nove kadrove za profesionalne postrojbe«, rekao je Gauš. Također, lokalne samouprave rado pomažu DVD-ove koji sudjeluju ne samo u gašenju požara nego i saniranju posljedica poplava, bure i drugih nepogoda:
- Samo oko 55 posto posla vatrogasaca odlazi na gašenja požara, sve ostalo su druge intervencije. A gradovi i općine znaju da su vatrogasci »na botun« i da su uvijek spremni uskočiti za sve potrebe stanovništva, rekao je Gauš.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.