Novi sakralni objekt

Počinje izgradnja crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici

Sanja Gašpert

Simulacija buduće crkve na Gornjoj Vežici po arhitektonskoj zamisli tvrtke Urbis iz Pule

Simulacija buduće crkve na Gornjoj Vežici po arhitektonskoj zamisli tvrtke Urbis iz Pule

Radovi počinju u drugoj polovici svibnja, južno od Hrvatskog doma. U prizemlju su predviđeni prostori za pastoralne sadržaje, a na katu crkva površine oko 235 metara četvornih i kapaciteta 400 mjesta



RIJEKA » U drugoj polovici svibnja krenut će izgradnja crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici, na prostoru uz Hrvatski dom Vežica, točnije južno od Doma. Glavni investitor projekta je Riječka nadbiskupija, crkvu će graditi riječka Novotehna, a u izgradnji financijski sudjelovati župljani i donatori, koji već desetljećima čekaju svoju crkvu. U prizemlju su predviđeni prostori za pastoralne sadržaje, a na katu crkva površine oko 235 metara četvornih. Crkva će ulaz imati s dvije strane i moći će primiti jednak broj ljudi kao i dvorana doma, točnije imat će oko 200 sjedećih i otprilike toliko stajaćih mjesta.



Kako je naš list već pisao, cijeli projekt ima dva investitora, a to su Grad Rijeka koji će graditi društveno-kulturni centar i Riječka nadbiskupija koja će izgradnjom crkve konačno riješiti pitanje župne crkve za župu sv. Ane kojoj gravitira više tisuća katolika. U sklopu radova bit će rekonstruiran i dograđen Hrvatski dom, a cijeli projekt budućeg društveno-kulturnog i sakralnog centra te javne površine zahvaća prostor od 3.334 četvorna metra, i to bez parka koji se prostire prema jugu, prema tamošnjoj školi.   Hrvatski dom, kada bude rekonstruiran i dograđen, protezat će se na 800 četvornih metara u prizemlju i na katu zajedno, a sadašnja građevina doma činit će jednu petinu buduće građevine društveno-kulturnog centra. U njegovu prizemlju ostaje, naravno preuređena, višenamjenska dvorana koja se sa svojim popratnim sadržajem proteže na 280 metara te ima oko 200 sjedećih i isto toliko stajaćih mjesta, a postojeći poslovni prostor će se prenamijeniti u prostor za mjesni odbor.   Sve ostalo u društvenom centru bit će dogradnja ili nadogradnja doma, pa se, tako, dodaje sklop prostora za društvene sadržaje, primjerice za umirovljenike, razne radionice i udruge, predviđen je i prostor za ugostiteljski obrt zajedno s još nekim manjim komercijalnim sadržajima. U dogradnji na katu bit će smješten odjel gradske knjižnice, dok će ispod knjižnice biti parkiralište.


  Tim povodom, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i direktor dioničkog društva za građevinarstvo Novotehna Miloš Milić potpisali su u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci ugovor za izgradnju crkve. Nadbiskup Devčić izrazio je radost što će vjernici ove riječke župe u bliskoj budućnosti dobiti odgovarajući molitveni prostor, osobito jer su misna slavlja do sada bila u Hrvatskom domu Gornja Vežica. Devčić je, također, zahvalio Mjesnom odboru Gornja Vežica i Gradu Rijeci na prostoru kojega su imali na raspolaganju, a riječ zahvale uputio je i župniku vlč. Anti Zovku i vjernicima na zauzetosti oko izgradnje crkve. Župljane je pozvao da se, u okviru svojih mogućnosti, financijski uključe u izgradnju župne crkve sv. Ane. U nastavku je izrazio zadovoljstvo što je na natječaju posao dobila riječka tvrtka, čime će se, smatra Devčić, pomoći mnogim riječkim obiteljima čiji članovi su zaposleni u Novotehni. Pohvalio je projektante, tvrtku Urbis iz Pule, čiji su arhitekti na natječaju za urbanističko-arhitektonsko rješenje osvojili prvu nagradu, kazavši kako će se projekt u konačnici uklopiti u okolinu. Posebnu riječ zahvale uputio je Gradu Rijeci i Mjesnom odboru Gornja Vežica na maksimalnoj suradnji u pripremi i budućoj realizaciji projekta.




  – Izgradnjom crkve sv. Ane na Gornjoj Vežici vjernici će dobiti odgovarajući prostor za molitvu, ali i dodatne sadržaje koji će koristiti i župljanima župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici. Crkva je tamo lijepa, ali mala i bez odgovarajućeg prostora za pastoral s vjernicima, kazao je nadbiskup Devčić.


  Prigodnim riječima obratio se i direktor Novotehne, Miloš Milić, koji je zahvalio Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu Devčiću na povjerenju, istaknuvši kako će mu biti posebno zadovoljstvo podijeliti radost sa svima kada projekt bude gotov.