Sv. Nikola

Kostrena slavi svoj dan, pohvalili se marljivim radom i brojnim projektima

Jakov Kršovnik

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Dražen Soldan istaknuo je ulaganje velikih proračunskih sredstava u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo sport i kulturu te zaključio da se u svim ulaganjima uvijek vode interesom šire zajednice



KOSTRENA – Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena održana je u Narodnoj čitaonici u Kostreni, povodom proslave Dana Općine Kostrena te njenoga sveca zaštitnika – sv. Nikole. Na sjednici su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim mještanima koji su svojim radom pomogli promicanju ugleda i imena Kostrene.


Kratki film


Okupljenima su se obratili predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, predsjednik Općinskog vijeća Dražen Soldan te načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, u ime gradonačelnika i načelnika riječkog prstena.


Erik Fabijanić prenio je pozdrave župana i istaknuo da se prepoznaje velika razlika između današnje Kostrene i njenih početaka. Načelnik Dražen Vranić u svom je govoru istaknuo brojne ostvarene projekte Općine i zahvalio svima koji su marljivo radili na njihovu ostvarivanju, što je i predstavljeno u kratkom filmu.




Dražen Soldan istaknuo je ulaganje velikih proračunskih sredstava u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo sport i kulturu te zaključio da se u svim ulaganjima uvijek vode interesom šire zajednice. Robert Marčelja kazao je da Općina Kostrena pripada najrazvijenijim općinama u Republici Hrvatskoj te da mu je drago što tako napreduju – time daju poticaj i svim susjednim općinama da se razvijaju.


Svečanoj sjednici prisustvovali su i gosti iz prijateljske Općine Selnica ob Dravi. Uzvanicima se kratkim govorom obratio zamjenik općinske načelnice, Milan Fras i čestitao Kostrenkama i Kostrenjanima Dan Općine i blagdan svetog Nikole te uručio jednu mladicu stabla jabuke načelniku Vraniću, koji je izrazio nadu da će, kako stablo jabuke bude raslo, rasti i prijateljstvo između dviju općina.


Najsvečaniji dio


Najsvečaniji dio večeri bila je dodjela nagrada i priznanja. Nagrada Općine Kostrena za životno djelo posthumno je dodijeljena Zlatku Jurkoviću, za izniman doprinos društvenom i sportskom životu Kostrene. Nagradu je primio njegov sin Erik koji je novčani dio nagrade poklonio Boćarskom klubu osoba s invaliditetom »Pulac«, a koji je predstavljala Dora Brnić, članica kluba.



Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena za proteklu školsku godinu proglašena je Vali Linić. Uz odličan uspjeh u svim razredima, Vali aktivno sudjeluje u čitavom nizu izvannastavnih aktivnosti, koje uključuju i njegovanje čakavštine.


Zahvalnicu su dobile udruge koje obilježavaju značajne obljetnice: Bratovština Sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbara, koja je ove godine proslavila 150. godišnjicu i najstarija je udruga koja djeluje u Kostreni, te Komunalno društvo Kostrena, Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, Odred izviđača Sjever-jug te Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena, koje su u ovoj godini obilježile 20 godina postojanja.


Zahvalnice za humanost i plemenitost pripale su dobrovoljnim darivateljima krvi: s više od 100 darivanja krvi zahvalnice su dobili Gino Arbula i Dragan Klarica, a Paulo Flego i Đani Načinović za više od 50 darivanja. Svečanu sjednicu svojim je nastupom uveličao i kostrenski vokalni sastava »Luštrin« kao i Kulturno društvo »Pavza«, gostiju iz Slovenije, koji su na kraju svečanosti zajedno otpjevali pjesmu »Bijeli Božić.«