Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. veljače 2020.
Radni susret

Hrvatsko-slovenska suradnja u EU projektu: Jačanje partnerstva u oblicima skrbi za starije

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2018. u 20:05 2018-02-27T20:05:21+01:00

RIJEKA U Klubu za starije osobe Potok i u Domu za starije osobe Kantrida danas je održan još jedan radni susret u sklopu EU projekta prekogranične suradnje »Star«, »Starost bez granica«, financiranog u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska. U razmjeni iskustava, znanja i međusobnoj edukaciji na različitim poljima skrbi za starije osobe susreli su se Dom Kantrida i koparski Obalni dom Upokojencev. »Star« predviđa ukupno šest sličnih susreta u Rijeci te šest u Kopru, i svi bi trebali biti realizirani do kraja kolovoza ove godine.
– Glavni cilj projekta je jačanje partnerstva za razvoj novih oblika i nadogradnja postojećih modela i programa deinstitucionalizacije dugotrajne skrbi za starije osobe, objasnila je Marija Maras, ravnateljica Doma Kantrida i domaćin susreta. Na tom tragu današnji je susret, drugi po redu održan, prvo u Klubu starijih osoba Potok, omogućio razmjenu iskustava radnika i korisnika ODU Kopar – Dnevni centar »Ruj« i Klubova za starije osobe Doma Kantrida. U drugom dijelu susreta je u Domu Kantrida održana razmjena znanja i iskustava o kućanskim zajednicama, o organizaciji, načinu i metodama rada.

– Sve nam je to važno za razvijanje novih oblika skrbi za starije osobe, a naglasak je na razvoju dugotrajne deinstitucionalizirane skrbi. Mi smo na tom polju dosta dobri jer imamo klubove starijih osoba, sustav halo pomoći, pomoć u kući, dostavu u kuće, k tome već sedam godina imamo europski standard kvalitete, u domu imamo tri kućanske zajednice – rekla je ravnateljica Maras.
Slovenski partneri upoznavali su rad riječkih klubova za starije osobe, a hrvatski organiziranje mreže volontera, čiju bazu riječki klubovi već imaju, i osposobljavanje organizatora te mreže te mogućnosti osposobljavanja obiteljskih njegovatelja. Veliku ulogu u smislu edukacije u programu ima Inštitut Antona Trstenjaka iz Ljubljane koji je, uz Primorsko-goransku županiju, Dom Kantrida, Općinu Hrpelje – Kozina, ODU Kopar, jedan od partnera projekta.
– Mi smo u sklopu projekta uspostavili Dnevni centar »Ruj« na Kozini, i taj se centar temelji na dobrim praksama klubova umirovljenika Doma Kantrida– rekla socijalna radnica koparskog Obalnog doma Arijana Cengle, voditeljica projekta sa slovenske strane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.