Proslavili

Halubajska zora obilježila prvih 20 godina predanog rada knjižnice i čitaonice na Marinićima

Biljana Savić

Sanja Udović i Branka Miočić

Sanja Udović i Branka Miočić



VIŠKOVO – U Ronjgima je obilježeno 20 godina rada Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora. Čitaonica je osnovana daleke 1904. godine u Svetom Mateju – današnjem Viškovu, a danas knjižnica broji gotovo 1.800 aktivnih članova kojima je na raspolaganju više od 50 tisuća svezaka; u njoj se održavaju književne večeri, pričaonice, predavanja, predstave, izložbe, likovne i kreativne radionice.


Članovi knjižnice mogu svakodnevno u čitaonici pregledati 30-ak tiskovina bilo dnevnih, tjednih ili mjesečnih. Općina Viškovo kao osnivač Halubajsku zoru financira s oko 700 tisuća kuna godišnje.


– Profesionalizacija knjižnične djelatnosti počela je 1999. godine odlukom o osnivanju Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora, čime je općina pokazala iznimno poštovanje knjižničarske struke od strane lokalne samouprave, kazala je na svečanosti u Ronjgima načelnica Viškova Sanja Udović i naglasila da je posebno ponosna na rad knjižnice s djecom i mladima, jer se stalno provodi akcija “I bebe trebaju knjige, omogućimo im to pravo”, te projekt Mama-dijete u kojem se u dogovoru s trudnicama prate njihove trudnoće kroz preporuke za čitanje u izdvojenom kutku za roditelje.




Uz čestitke za 20-godišnji rad na obogaćivanju Viškova, od Općine su dobili didaktičko-edukativne društvene igre za djecu različite dobi. Ravnateljica Branka Miočić u prezentaciji se osvrnula na 20-ogodišnju povijest te izdvojila najvažnije trenutke poput uređenja ogranka Viškovo u što je Općina uložila 200 tisuća kuna, uvođenja Knjigomata, otvaranja čitaonice, digitalizacije knjižnice.


Zaslužnim institucijama, suradnicima, udrugama i pojedincima, uručene su zahvalnice, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Darko Đekić i klapa Mirakul.