Bez sjednice

Gradsko vijeće do daljnjega odlučuje – na daljinu

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke raspravljat će se isključivo o donošenju neodgodivih odluka, a sve ostale teme doći će na red kada prođe epidemija koronavirusa, kaže Andrej Poropat



RIJEKA – Oči javnosti usmjerene su na Nacionalni stožer Civilne zaštite, ali i na regionalne i lokalne stožere. Život kao da je stao, naročito onaj politički koji je bio svakodnevica. Ustroj vlasti na lokalnoj razini je takav da postoji izvršna vlast koju obnašaju neposredno izabrani načelnici, gradonačelnici i župani te lokalna predstavnička tijela, vijeća i skupštine.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel može donositi niz operativnih odluka koje se tiču svakodnevnog života grada, ali što je s predstavničkim tijelom koje su građani birali na zadnjim lokalnim izborima. Obavlja li riječko Gradsko vijeće svoj posao i što rad Gradskoga vijeća uključuje izvan sjednica, pitanje je koje smo postavili predsjedniku Gradskoga vijeća Andreju Poropatu.


– U okviru djelokruga Gradskog vijeća trenutačno se obavljaju oni poslovi koji su inače uobičajeni za period između dviju sjednica vijeća s obzirom na to da se komunikacija odvija putem elektroničke pošte. Tu prije svega mislim na zaprimanje pitanja vijećnika i dostavljanje odgovora gradonačelnika, kao i zaprimanje materijala predlagatelja.




U skladu s Odlukom Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka ove godine o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja trenutačno se ne održavaju sjednice radnih tijela Gradskog vijeća, jer u ovom trenutku nema nikakvih konkretnih potreba za obvezatnim ili nužnim održavanjem tih sjednica, a sve u cilju pridržavanja protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.


Uslijed istih razloga do daljnjega je obustavljeno i redovito primanje građana kod predsjednika Gradskog vijeća, pa ovom prilikom zainteresirane građane pozivam na komunikaciju putem e-maila, pojašnjava Poropat. On dodaje da održavanje sjednice u ožujku ove godine ionako nije bilo planirano.


Uputa Ministarstva


– S obzirom na prirodu i količinu do sada dostavljenih materijala za sjednicu Gradskog vijeća, u ožujku mjesecu nije bilo potrebe za sazivanjem sjednice Gradskog vijeća, a sljedeća sjednica načelno je bila predviđena za 9. travnja 2020. godine. U međuvremenu je svim gradovima i općinama dostavljena uputa za postupanje Ministarstva uprave vezano za sazivanje i održavanje predstavničkih tijela, koju smo dužni u cijelosti primjenjivati.


Tom je uputom, u skladu s već spomenutom odlukom Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, naloženo da se rad Gradskog vijeća mora prilagoditi trenutačnoj situaciji s ciljem umanjivanja rizika širenja virusa. U tom smislu sjednice se mogu odgoditi ili otkazati dok traju mjere sprečavanja širenja koronavirusa, ako nije riječ o odlukama koje je nužno donijeti i koje zbog žurnosti ne trpe odlaganje.


U slučaju potrebe donošenja takvih odluka, smatrat će se prihvatljivim održavanje sjednica putem videokonferencija, izjašnjavanjem putem e-maila, odnosno korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu. Dakle, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se isključivo o donošenju neodgodivih odluka, a sve ostale teme doći će na red kada sve ovo oko nas prođe.


Nadalje, sukladno spomenutoj uputi Ministarstva uprave, neodržavanje sjednice Gradskog vijeća u vremenu duljem od tri mjeseca, u danim okolnostima neće predstavljati razlog za raspuštanje Gradskog vijeća, naglašava Poropat.


Praćenje situacije


No, kakav je odnos izvršne vlasti i predstavničkog tijela u ovoj kriznoj situaciji kada je i u onoj redovnoj Gradsko vijeće u sjeni izvršne vlasti.


– Kao predsjednik Gradskog vijeća s gradonačelnikom sam upućen komunicirati uvijek, a posebice u trenucima u kojima se naše sugrađanke i sugrađani suočavaju kao i cijeli svijet s ovim virusom zbog kojeg smo, u najmanju ruku, dužni pratiti situaciju i u Rijeci koju redovito komentiramo. U suradnji s gradonačelnikom i djelatnicima gradske uprave poduzima se sve da se osiguraju i tehničke mogućnosti održavanja sljedeće sjednice Gradskog vijeća putem e-maila i da se osigura relativno normalno funkcioniranje tog tijela.


U svakom slučaju, koordinirano se radi na svemu što je potrebno napraviti u sprečavanju širenja zaraze, ali oko mjera za suzbijanje ekonomskih šteta nastalih kao posljedice epidemije koronavirusa. Mislim da su mjere koje je naš grad donio da pomogne poduzetnicima i njihovim zaposlenicima najkonkretnije mjere od svih koje su do sada prezentirane, uvjeren je Poropat


Komunikacija s vijećnicima bez teškoća


Predsjednik Gradskog vijeća navodi da se komunikacija s vijećnicima trenutačno odvija bez poteškoća i na uobičajeni način.


– Predsjednici klubova vijećnika upoznati su s uputom Ministarstva uprave vezanom za sazivanje i održavanje sjednica i naravno suglasni s namjerom da se ista održi elektroničkim putem. Što se tiče sazivanja i održavanja sjednica Gradskog vijeća, kao što je već navedeno, u ovom trenutku neće biti u primjeni odredbe Poslovnika Gradskog vijeća, jer njima, u skladu sa Zakonom, nije predviđena mogućnost održavanja sjednica Gradskog vijeća elektroničkim putem.


U ovim nepredviđenim i izvanrednim okolnostima, vezano za sazivanje i održavanje sjednica Gradskog vijeća, postupat će se u skladu s odlukama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, odlukama Sabora i Vlade Republike Hrvatske i uputama Ministarstva uprave, zaključio je Poropat.