Propala fešta

Slovenka izazvala pomutnju u nudističkom kampu Ulika u Istri: Preplašeni boškarini ozlijedili četiri osobe

Marica Košta

Boškarine se u Istri često koristi za zabavne povorke / Foto A. POKRAJAC

Boškarine se u Istri često koristi za zabavne povorke / Foto A. POKRAJAC

Kada je Slovenka stala između volova kako bi se s njima fotografirala, volovi su se uznemirili te nekontrolirano počeli vući zakočena zaprežna kola. Kopitima su ozlijedili Slovenku i kočijaša, a zaprežna kola koja su vukli kroz kamp ozlijedila su djelatnicu kampa i jednoga gosta iz Austrije te oštetila nekoliko kamp-kućica



Četvero ljudi ozlijeđeno je u nesvakidašnjoj nesreći koja se dogodila u autokampu Ulika na području Tara kraj Poreča, gdje su tijekom održavanja manifestacije na goste nasrnuli – volovi. Naime, tijekom povorke boškarina koja se već godinama organizira tijekom Dana kampa, manifestacije čiji je cilj predstaviti istarsku kulturu i autohtone istarske običaje, došlo je do uznemiravanja i nekontrolirane reakcije boškarina koji su sudjelovali u povorci.


Kako je izvijestila istarska policija, 68-godišnjak je upravljao zaprežnim kolima što su ih vukla dva vola. U jednom trenutku kočijaš je zaustavio kola, a 20-godišnja djelatnica kampa pozvala je goste da se približe kako bi vidjeli volove. Među znatiželjnim turistima bila je 56-godišnja Slovenka koja se željela fotografirati i stala je između volova. Životinje su se u tom trenutku uznemirile te nekontrolirano počele vući zakočena zaprežna kola. Pritom su kopitima ozlijedili Slovenku, ali i kočijaša koji ih je pokušao smiriti i zaustaviti. Volovi su nastavili zaprežna kola nekontrolirano vući kroz kamp i pri tome je ozlijeđena i 20-godišnja djelatnica te gost kampa, 46-godišnjak iz Austrije. Oštećeno je i nekoliko kamp-kućica. Jedan od uznemirenih boškarina se razvezao te je ometao promet, ali su ga policajci uspjeli zaustaviti. Dvoje od četvero ozlijeđenih, 68-godišnjak i 56-godišnja slovenska državljanka, prevezeni su u pulsku Opću bolnicu. Djevojci, djelatnici kampa te 46-godišnjem austrijskom turistu je pružena pomoć u Hitnoj medicinskoj pomoći u Poreču.



– Godinama smo na manifestacijama i naši volovi su sigurni sto posto. Ja sam očevidac svega što se dogodilo, bila sam tamo s ocem. Naši volovi imaju prstene u nosnicama, imali su jaram, a i svakih 200 metara se zaustavimo radi fotografiranja. Ta gošća kampa se čučnula ispred volova da bi se fotografirala, a potom je napravila iskorak unatrag, udarila šlapom po tlu, te se dignula između njihovih glava i primila ih ispod vrata. Svoju je glavu stavila između njihovih. Tada su se oni prestrašili i krenuli. Moj otac je vidio jednu ženu s djetetom ispred volova i pošto-poto je htio zaustaviti volove da ih ne pregaze. On se doslovno bacio pod njih, a ne biste vjerovali da su ga oni u svom tom metežu pokušavali izbjeći da ga ne gaze, dizali su kopita, međutim nisu uspjeli. On ih je stalno držao i najviše nastradao. Jedan se vol uspio osloboditi i krenuo je prema doma, i to onim putem kojim inače obilazimo kamp. Moj otac je sada stabilno, ali ima frakture i nagnječenja, rekla nam je Mirjana, kćer vlasnika boškarina Marija Gašparinija iz Fabci kod Višnjana





Obišli smo autokamp Ulika na Červaru ne bi li dobili više informacija o tom, uistinu nesvakidašnjem incidentu. Do detalja o događaju je bilo teško doći. Na recepciji nudističkog kampa nisu htjeli o događaju ništa govoriti niti davati službene izjave, već su nas uputili na pravnu službu Plave lagune.


– Poduzeli smo sve moguće mjere radi otklanjanja nastale štete. Ujedno smo zbrinuli goste čija je imovina oštećena. Iskreno žalimo zbog nastalog događaja te se i ovim putem ispričavamo svima koji su uslijed nastalog incidenta na bilo koji način oštećeni – izjavila nam je voditeljica pravnih poslova Plave lagune Margita Zović Malinarić.


U sam autokamp Ulika nismo mogli ući budući da se radi o nudističkom kampu. Zato smo s nekoliko slovenskih državljana i talijanskim turistkinjama o tom događaju razgovarali izvan kampa.


No, nitko od njih nije imao izravna saznanja, tek su ujutro čuli što se dogodilo i to samo polovično, iz priča od susjednog šatora. Čak su ostali zatečeni i iznenađeni da se tako nešto dogodilo.