Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Megaprojekt

Plenković dočekao kineskog premijera: 'Ovo je velika politička poruka i šansa za hrvatsko gospodarstvo'

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. travanj 2019. u 20:29 2019-04-09T20:29:00+02:00

 Kineski premijer Li Kequiang stigao je u utorak u Hrvatsku, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt »Jedan pojas, jedan put«.
Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.
On će se u srijedu sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore.
»Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo«, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.
Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.
Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta »Jedan pojas, jedan put« - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.
Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.
Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.