Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
28. siječnja 2020.
Šefica hrvatske diplomacije

Pejčinović Burić: Vulinove izjave ne pridonose razvoju boljih odnosa sa Srbijom

Autor:
Objavljeno: 22. travanj 2018. u 22:09 2018-04-22T22:09:55+02:00

Službeni Zagreb želi da odnosi sa Srbijom budu bolji, a izjave kakve daje srbijanski ministar Aleksandar Vulin zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju, rekla je u nedjelju šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, koja trenutno boravi u Torontu gdje je sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova G7 skupine sa sedam ministrica vanjskih poslova svijeta.

"Mi moramo braniti dignitet hrvatske države", rekla je ministrica u Torontu zamoljena da objasni priopćenje kojim je njezino ministarstvo proglasilo srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom. 

Vulin je najavljivao da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca i da o njegovu dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

Nakon te izjave hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je osudilo tu izjavu i navelo da Vulin do daljnjega nije dobrodošao.

"Želimo da odnosi sa Srbijom budu bolji (...) da rješavamo otvorena pitanja, a izjave kakve daje Vulin zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju", rekla je.

Hrvatska se zalaže za bolje odnose sa Srbijom, ali u tom boljem odnosu obje strane se moraju međusobno uvažavati i ne provocirati, rekla je. "Nažalost, ministar Vulin nije osoba koja može tome pridonijeti", rekla je Pejčinović Burić.

U spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze