Novi list doznaje

POTPUNI RASKOL Plenković očekuje Stierovu ostavku: ‘On se više očito ne slaže s politikom HDZ-a’

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Zadaća političkog tajnika je i tumačenje politike HDZ-a u javnosti. No, Stier to ne želi raditi jer se ne slaže s politikom HDZ-a. Logično bi onda bilo da podnese ostavku, objašnjava naš sugovornik



ZAGREB Pismo Davora Stiera članovima Predsjedništva HDZ-a, u kojem je opširno pojasnio zašto ne može podržati Istanbulsku konvenciju, predstavlja praktično njegovu svjetonazorsku platformu, njegovu viziju HDZ-a.


I po tome se on razlikuje od ostalih HDZ-ovaca koji većim ili manjim intenzitetom izražavaju nezadovoljstvo zbog ratifikacije tog dokumenta koju je najavio premijer Andrej Plenković. Zato je Stier i potencijalno opasniji za Plenkovića nego Milijan Brkić ili Miro Kovač, koji su se u ponedjeljak na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a također izjasnili protiv Istanbulske konvencije.


Nije prvi put 




Plenković nakon tog sastanka nije u izjavi novinarima zauzeo oštar stav prema Stieru, ocijenio je tek da nije siguran da je »ton pojedinih formulacija iz tog pisma najbolje pogođen«.


– Ali, prijatelji smo, znamo se dugo, nije to neka velika drama, komentirao je Plenković potez čovjeka koji mu je bio desna ruka nakon što je u lipnju 2016. godine objavio kandidaturu za dužnost predsjednika HDZ-a.


Međutim, daleko od toga da u premijerovom krugu unutar HDZ-a smatraju da Stier nije napravio ništa posebno dramatično. Štoviše, jedan Plenkoviću blizak član Predsjedništva HDZ-a rekao nam je da se od Stiera, kad se u četvrtak vrati s puta u Argentinu, očekuje ostavka na mjesto političog tajnika stranke.


– Jedna bi od zadaća političkog tajnika trebala biti tumačenje politike HDZ-a u javnosti. No, Stier to ne želi raditi iz jednostavnog razloga, on se ne slaže s politikom HDZ-a. Bio je to slučaj i prošle godine prilikom raskida koalicije s Mostom. Od Stiera je tada traženo da se angažira i javno, ali i u okviru HDZ-a, artikulira zašto je do toga moralo doći. Stier je to odbio s obrazloženjem da se od početka zalagao za tu koaliciju. Sada se, pak, razilazi s našom politikom u vezi s Istanbulskom konvencijom. I mi, naravno, ne možemo računati da će Stier kao politički tajnik figurirati kao faktični glasnogovornik HDZ-a o ovoj temi. Logično bi onda bilo da Stier podnese ostavku, što je trebao učiniti još kad je napustio dužnost ministra vanjskih poslova – objašnjava naš sugovornik zašto bi Stier trebao otići s pozicije političkog tajnika, čime bi automatski ispao iz Predsjedništva HDZ-a.


I Plenković je sredinom lipnja, nakon Stierovog odlaska iz Ministarstva vanjskih poslova, problematizirao njegovu pasivnost poslije izbacivanja Mosta iz Vlade, upozoravajući da nije sudjelovao u konzultacijama s drugim strankama, niti je javno nastupao, što je prilično neobično za političkog tajnika. Činilo se tada da su Stieru dani odbrojeni, ali ništa se nije dogodilo. Malo je vjerojatno da će i sada biti smijenjen, jer bi to značilo da se Plenković rješava neistomišljenika u HDZ-u. Od Stiera se očekuje da sam podnese ostavku. Međutim, teško da će on povući taj potez i tako se isključiti iz Predsjedništva i procesa odlučivanja u stranci.


* Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…