Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Parlametar.hr

Ovo će vam se svidjeti: Od danas svako može na jednostavan način doznati što (ne) rade saborski zastupnici

foto: GONG
foto: GONG
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2018. u 11:51 2018-09-17T11:51:00+02:00

Poput društvenih mreža, Parlametar nudi i opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i gotovih grafičkih vizualizacija.

Građani zainteresirani za politička zbivanja od danas imaju vrlo jednostavan i informativan pregled rada Sabora, koji je ponuđen na web adresi www.parlametar.hr. Iza Parlametra stoji udruga GONG, koja za cilj ovog projekta ima približiti građanima i građankama sve ono o čemu se u Saboru govori i odlučuje.

'Projekt Parlamentar' GONG je realizirao u suradnji sa slovenskom udrugom građana Danas je nov dan.

- Parlametar je razvijen s namjerom da se cjelokupan proces donošenja odluka u Hrvatskom saboru, najvažnijoj demokratskoj instituciji u parlamentarnoj demokraciji, učini što transparentnijim, kako bi zainteresirana javnost - novinari, istraživači, znanstvenici, programeri, političari, ali prije svega građani, imali bolji uvid kako se donose odluke u njihovo ime, naveli su iz GONG-a povodom današnjeg predstavljanja Parlametra.

Svi podaci koji se na Parlamentru koriste preuzeti su sa službene saborske internet stranice, kao i sa stranice Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora. Parlametar je, napominju iz GONG-a. "primjer koji može poslužiti kao značajan argument otvaranju podataka javnih institucija u Hrvatskoj u strojno čitljivom formatu". Veći broj otvorenih registara i baza javnih institucija, ističu iz GONG-a, značit će i veći broj aplikacija koje za cilj imaju pomoći građanima da steknu bolji uvid u razne procese koji se događaju u društvu.

Veliku i kompleksnu građu koju proizvodi Sabor Parlametar.hr organizira i prezentira pregledno i intuitivno, kako bi zainteresirani građani i građanke što lakše mogli dobiti točne i provjerene informacije o onome što se zbiva u Saboru. Poput društvenih mreža, Parlametar nudi i opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i gotovih grafičkih vizualizacija.

- Ambicija je nastaviti s neprekidnim razvojem novih funkcionalnosti platforme, no one ovise o podacima koje će Sabor otvoriti, poput glasanja na saborskim tijelima. Parlametar je tražio da zastupnice i zastupnici potvrde svoje profile na društvenim mrežama, a u tijeku je i akcija prikupljanja individualnih e-mail adresa na koje bi im se građani putem Parlametra mogli izravno obratiti, navode iz Gonga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.