Ministarstvo graditeljstva objavljuje

Novi poziv suvlasnicima stambenih zgrada: Za mjesec dana isplata dugova iz 1. kruga energetske obnove?

Bojana Mrvoš Pavić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Očekujemo da će to biti što prije riješeno te da ćemo kroz mjesec dana početi s redovitijim isplatama. No, Fond  sve ovo vrijeme, i dalje, sukladno priljevu sredstava i raspoloživim prihodima, korisnicima isplaćuje novac za energetsku obnovu."



ZAGREB –  Ministarstvo graditeljstva će u ponedjeljak, kako je najavljeno, objaviti drugi dosad poziv suvlasnicima višestambenih zgrada da se prijave za subvencioniranje energetske obnove. Na raspolaganju su 152 milijuna kuna, koje će suvlasnici moći koristiti za obnovu fasada, vanjske stolarije, zamjene sustava grijanja i slično. Novac više neće dolaziti iz Fonda za zaštitu okoliša, kao do sada, već iz EU fondova. Zgrade će po projektu, osim toga, moći dobiti do 60 posto potrebnih sredstava, odnosno do deset milijuna kuna po projektu.


Činjenica je, međutim, da Fond za zaštitu okoliša iz prve »runde« obnove višestambenih zgrada, ali i obiteljskih kuća, građevinarima duguje ukupno oko 70 milijuna kuna, što uključuje i dospjela i nedospjela potraživanja. To znači da se nekim izvođačima kasni s plaćanjima, a nekima još nije dospio rok za plaćanje obveze. Kako odgovaraju iz Fonda, podmirili su većinu dospjelih obveza za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Riječ je o, kažu, 7.000 obiteljskih kuća i oko dvjestotinjak višestambenih zgrada za koje je isplaćeno oko 450 milijuna kuna. S obzirom na završene radove, napominju, u postupku isplate je još 800-tinjak kuća i četrdesetak višestambenih zgrada.


Na pitanje kako je uopće došlo do toga da se tvrtkama ugovoreno ne može isplatiti te dokad se očekuje isplata preostalih dugovanja, odgovaraju kako je uslijed smanjenja prihoda od određenih naknada došlo do smanjenja cjelokupnog budžeta Fonda za ovu  godinu, uz istovremeno ugovaranje brojnih projekata koji sad  dolaze na naplatu. To je uzrokovalo, napominju, »određeni financijski disbalans, što se odrazilo i na trenutnu likvidnost Fonda«. Kako bi isplatiti sve dospjele obveze Fond je od Vlade zatražio dodatno odobrenje prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu od 200 milijuna kuna.




»Ishodili smo sve potrebne suglasnosti od nadležnih ministarstava te čekamo da se ta točka uvrsti na dnevni red Vlade. Očekujemo da će to biti što prije riješeno te da ćemo kroz mjesec dana početi s redovitijim isplatama. No, Fond  sve ovo vrijeme, i dalje, sukladno priljevu sredstava i raspoloživim prihodima, korisnicima isplaćuje novac za energetsku obnovu. Sve isplate odvijaju se  prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva. Žao nam je što je došlo do ove situacije, no naglašavamo da će se sredstva osigurati te će sve obveze biti podmirene«, zaključuju iz Fonda.