Fiktivni računi

Novi krak afere Fimi media: Optužen bivši šef ACI-ja

Fiore Vežnaver

Tereti ga se da je u dva navrata, u srpnju i rujnu 2008. godine, »u nakani pribavljanja znatne imovinske koristi« za tvrtku Fimi media svojim potpisom odobrio plaćanje dva računa u ukupnom iznosu od oko 409 tisuća kuna, iako svjestan da usluge navedene u računima nisu pružene



Krak afere Fimi media pokrenuo je istragu, između ostalog i prema ACI-ju, a ona je na kraju rezultirala podizanjem optužnice protiv Ante Violića (56) iz Dubrovnika, bivšeg direktora te opatijske tvrtke s lancem marina na Jadranu.


Riječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je nekadašnjeg čelnog čovjeka ACI-ja da je odobrio isplatu oko 409 tisuća kuna tvrtki Fimi media Nevenke Jurak, iako je znao da ACI-ju nisu pružene usluge na ime kojih je izdala račune Fimi media, tvrtka za koju se u »glavnom procesu« bivšem premijeru Ivi Sanaderu i drugima tvrdi da se preko nje izvlačio novac koji je korišten za financiranje crnih fondova HDZ-a.


Optužnica protiv Violića, koji se tereti za kazneno djelo – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, nije još pravomoćna, Violić ima pravo prigovora koji će razmatrati optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci.





U »glavnom procesu« u aferi Fimi media u Zagrebu u tijeku je suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i suoptuženima, među kojima su, uz njegovu bivšu stranku, i nekadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić, bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. Ponovo im se sudi nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15 milijuna kuna, a HDZ kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24 milijuna kuna.


Svi su na početku ponovljenog suđenja odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje crnog stranačkog fonda preko Fimi medije. Optužba tvrdi da je cijela priča oko Fimi medije bila posložena tako da se preko te tvrtke izvlači novac iz državnih poduzeća, a on je potom služio za financiranje HDZ-ovih izbornih kampanja.


DORH je u krakovima afere Fimi media podignuo još nekoliko optužnica, među optuženima su i Božidar Kalmeta, bivši HDZ-ov ministar i aktualni gradonačelnik Zadra, a još prije nekoliko godina na optuženičku klupu sjeo je Ivica Kirin, bivši HDZ-ov ministar policije i sadašnji gradonačelnik Virovitice.



Poslovni odnos


Violić je optužen da je kazneno djelo počinio u razdoblju od srpnja do rujna 2008. godine, da je kao direktor ACI-ja postupao protivno zakonskim regulama što nalažu da »poslove obavlja i vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika«. Tereti se da je »u nakani pribavljanja znatne imovinske koristi« za tvrtku Fimi media iz Zagreba, u vlasništvu Nevenke Jurak, svojim potpisom odobrio isplatu dvaju računa koje je ispostavila Fimi media, u ukupnom iznosu od oko 409 tisuća kuna, iako svjestan da u računima navedene usluge nisu pružene. U optužnici se navodi da je Fimi media dostavila ACI-ju dva računa – jedan u srpnju, a drugi u rujnu 2008. godine – na ime tobože izvršenih usluga za organizaciju priredbe 1. srpnja 2008. godine u ACI marini Opatija i proslave 25. obljetnice ACI-ja u Splitu. ACI je plaćanjem tih računa oštećen, a Fimi media se okoristila za 409 tisuća kuna, tvrdi tužiteljstvo.


Anto Violić se u istrazi branio šutnjom. Županijsko državno odvjetništvo pak u optužnici tvrdi da su upravo po nalogu Violića uspostavljeni poslovni odnosi ACI-ja s Fimi medijom, odnosno Nevenkom Jurak, iako za takvo što nije bilo potrebe, jer je ACI unutar svog sustava imao marketinšku službu koja je i ranije obavljala slične poslove, i to vrlo uspješno. Tužiteljstvo tereti Violića da je dao »zeleno svjetlo« za plaćanje računa za usluge koje Fimi media uopće nije obavila, unatoč tome što je »na to bio uredno upozoren«.


Tužiteljstvo se poziva na iskaze više saslušanih svjedoka, među kojima i poreznog inspektora Porezne uprave Zagreb koji je obavljao nadzor nad Fimi medijom. Svoj zaključak da usluge koje je ACI platio nisu pružene prisnažio je i izjavom kako se sjeća da mu je Nevenka Jurak osobno rekla da su te dvije fakture fiktivne. K tome, Nevenka Jurak mu je u Poreznu upravu donijela popis tvrtki kojima je njena Fimi media poslala fiktivne račune koje su plaćene. Na tom tragu tužiteljstvo ukazuje na knjigovodstveno-financijsko vještačenje, iz kojeg također proizlazi da je ACI platio neobavljene usluge Fimi mediji, a Nevenka Jurak je osobno sačinila i potpisala popis tvrtki kojima su poslani fiktivni računi, na kojoj je i ACI.



Anto Violić je prije mjesec dana u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog makinacija kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene oko 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice Jelene di Ceglie. Svojim potpisom odobrio je isplatu, iako je bio svjestan da usluge navedene u računima nisu ni naručene od ACI-ja, ni izvršene, niti je sklopljen ugovor o tome, zaključio je sud. Violiću je izrečena uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, dok je dubrovačkoj poduzetnici odrezana uvjetna kazna od deset mjeseci zatvora.



Odrađivanje usluga


Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci apostrofira i svjedočenje direktorice korporativnih poslova i marketinga u ACI-ju koja je izjavila da je prvi račun plaćen, iako Fimi media nije pružila ni jednu uslugu u organizaciji događanja u Opatiji. O tome je obavijestila Antu Violića, našto joj je on rekao da se ne brine, jer će oni za to odraditi neku drugu uslugu za njih, vezano za proslavu u Splitu. Violić je kazao da će za prethodno plaćeni račun Fimi media odraditi dio lobiranja kod potencijalnih uzvanika, kao i u odnosu na pokroviteljstvo proslave u Splitu. Nakon svega je u ACI stigao novi račun Fimi medije, koji je uredno plaćen, unatoč tome što je na računu naveden niz djelatnosti koje nisu odrađene. Direktor Violić je šefici marketinga objasnio da je to tako jer na račun nisu mogli staviti uslugu lobiranja, navodi tužiteljstvo u optužnici.


U istrazi je saslušana i ondašnja direktorica financijsko-ekonomskih poslova u ACI-ju koja je ustvrdila kako je odluka o proslavi 25-godišnjice tvrtke donesena na jednoj sjednici Nadzornog odbora ACI-ja, ali se na njoj nije pričalo o tome tko će biti organizator događanja. Svjedokinja se prisjetila da se o spornosti dvaju plaćenih računa počelo pričati tek nakon što je otvoren slučaj Fimi media, poslije toga je kontrolu obavila Porezna uprava, a u slučaj se uključio i USKOK.


Obrana je najavila kako će podnijeti prigovor na optužnicu, vjeruje kako će inkriminacije staviti izvan snage.