Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Oproštaj od teatrologinje i spisateljice

KOMEMORACIJA Slavila se riječ, osjećaj i srce Mani Gotovac

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2019. u 17:58 2019-11-14T17:58:00+01:00

'Nakon njezina rada, pa i nakon posljednjeg romana Rastanci, u kojem je spojila sve najbolje karakteristike svoga pisanja, književna zajednica ima obavezu prevrednovati Mani i njenu ulogu. Prečesto je govorila istinu, prečesto je govorila o potiskivanju osjećajnosti u modernom društvu, i zbog toga se često morala dodatno dokazivati. Sad je vrijeme za njeno prevrednovanje, jer riječ je o osobi koja je uživala u svakom danu, u svakom trenutku, i kad je voljela, i kad je pisala, i kad je u svojoj kuhinji kuhala salsu za svoju obitelj', kazala je Andrea Zlatar-Violić

Umjesto rođendanske proslave, održan je komemorativni skup. Ali njegova bit bila je ista - slavila se riječ, osjećaj i srce Mani Gotovac, teatrologinje i književnice koja je preminula prije dva dana, na svoj rođendan, ostavljajući za sobom niz prijatelja, štovatelja i čitatelja, koji su slavili njezinu posvećenost osjećajima, obitelji i - ljubavi.

Na komemoraciji u Knjižnici Bogdana Ogrizovića sigurno se nisu skupili svi njezini obožavatelji jer su društvene mreže dan ranije odradile svoje, no o njenom se djelu, a naročito liku, govorilo s mnogo emocija i poštovanja.

4085822
Zagrebačka komemoracija za Mani Gotovac / Snimio Darko JELINEK

Možda najemotivnije, progovorio je urednik i književnik Velimir Visković, koji ju je i nagovorio na pisanje, a koji je s njom doslovce proveo zadnje dane njena života, nakon dijagnoze koja je govorila - za tešku bolest nema izliječenja.

- Toliko sam sretan što sam se usudio zamoliti je da s prvim danima mirovine, s prvim zijevom mirovine počne pisati, rekao je Visković. Jer Mani sjajno piše, dodao je.

"Na zadnjem romanu, Rastanci, radila je do lipnja ili srpnja, otkrivši tešku bolest, i živeći do samog kraja puno, ispunjeno i bogato. Do zadnjeg dana sve nas je razveseljavala i s nama nazdravljala, s neviđenom unutarnjom smirenošću, neviđeno lijepa, a magnetična i karizmatična kao i uvijek", rekao je Visković, dodajući da se Mani Gotovac borila cijeli život s time da su je ljudi i voljeli i mrzili, rušeći tabue, fascinantna i nikada nezamljetljiva.

"Ti si vrag, rekla mi je jednom, dok je ogoljavala dušu u romanu Fališ mi, boreći se s vlastitom ženskom ranjivošću dok je pisala o svom uzbudljivom životu. A ja sam joj rekao: ti si lavica, tako se i ponašaj, i tako je i bilo", rekao je Visković.

Vrlo dirljivo, o Mani Gotovac je govorila i njena prijateljica, bivša ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić: "Mani je otišla u noći velikog juga, kad je otočić Sv. Andrija potopio najveći val u stotinu godina, koji je potopio sve njezine gradove - i Split, i Dubrovnik, i Veneciju, i to nije čista slučajnost. Nakon njezina rada, pa i nakon posljednjeg romana Rastanci, u kojem je spojila sve najbolje karakteristike svoga pisanja, književna zajednica ima obavezu prevrednovati Mani i njenu ulogu. Prečesto je govorila istinu, prečesto je govorila o potiskivanju osjećajnosti u modernom društvu, i zbog toga se često morala dodatno dokazivati. Sad je vrijeme za njeno prevrednovanje, jer riječ je o osobi koja je uživala u svakom danu, u svakom trenutku, i kad je voljela, i kad je pisala, i kad je u svojoj kuhinji kuhala salsu za svoju obitelj", kazala je Zlatar-Violić.

Budući da zbog bolesti nije pristustvovala predstavljanju svog zadnjeg romana Rastanci, o njemu je, kao i o opusu Mani Gotovac, progovorio predsjednik Društva pisaca Zoran Ferić: "Mani je imala bogat život, bavila se raznim stvarima, a riječ je o osobi koja je obilježila našu kulturu. Njen fascinantni život poslužio je i sam kao građa za literaturu, i nakon nje, kroz njene romane, živjet ćemo i dalje njen život. To je velika stvar. I u svom zadnjem romanu, Rastanci, osim o sebi, Mani Gotovac govorila je i o općedruštvenom sloju života u vrijeme 70-ih i 80-ih godina, o vremenu koje se danas pokušava iskriviti, kao da je naš život u to vrijeme bio laž, a bio je pun slobode", rekao je Ferić.

U ime izdavača, govorila je Irena Matijašević, tumačeći kako je Mani Gotovac, ironizirajući svoj autobiografski stil kao fikciju, a štiteći time svoju obitelj i intimu, zapravo pokazala visoku etičnost, hrabrost i iskrenost, posebno se nalazeći kod ženske publike, kod onih koje su i same osjetile sve nedaće patrijarhata i logocentrizma: "Mani je tumačila da smo kao društvo i epoha opterećeni samo razumom, a ona je imala i tijelo i dušu i srce, i tako je i pisala", kazala je Matijašević.

Književnik Igor Mandić posvjedočio je pak da prijateljuje s Mani Gotovac više od šest desetljeća - još od njihovih školskih dana iz splitske Klasične gimnazije. Od tih gimnazijskih godina Mani i on, kao i njihove obitelji, zajedno su prolazili i kroz životne tragedije koje su ih zadesile. Bliskost naravi i načina iznošenja vlastitih stavova bila je pak, rekao je Mandić, njihova neraskidiva poveznica.

S tim u vezi, smatra i da je "Mani teatralizirala i vlastitu smrt jer je umrla 12. 11. 2019. a rođena je 12. 11. 1939. što će oni koji budu o njoj učili i zanimali se za njezin rad jako lako zapamtiti, za razliku od nekog 'običnog' datuma smrti. Njena je volja bila da umre baš na dan svog rođenja", zaključio je Igor Mandić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.