Predsjednik Hrvatskog sabora

Jandroković u Kninu: Danas imamo demokraciju, slobodu i mir koji treba čuvati

Hina

»Hrvatska je vodila obrambeni rat. Oluja je bila oslobodilačka operacija, legitimna i legalna. Žrtvama se treba pokloniti, ali isto tako očekujem da se poštuje i istina koja je jako bitna«, kazao je Jandroković i dodao da iz Srbije očekuje poruke koje se temelje na povijesnoj istini.



Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu u Kninu kako se treba trajno sjećati svih hrvatskih junaka, čestitati svima koji su organizirali Vojno redarstvenu operaciju Oluja, prisjetiti se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te čuvati mir, slobodu i demokraciju.


»Danas imamo demokraciju, slobodu i mir koji treba čuvati i u koji treba ugraditi puno znanja, nacionalnog duha i jedinstva«, izjavio je Jandroković uoči početka centralne mise u Kninu te građanima čestitao 5. kolovoza, dan kad je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu.


»Cilj svih nas koji smo odgovorni je da Hrvatsku učinimo zemljom u kojoj će se kvalitetnije živjeti, da osiguramo političku stabilnost, gospodarski rast i razvoj, snažne institucije koje će štititi pravni poredak te uvijek iskazivati solidarnost s onima koji su slabiji kojih u hrvatskom društvu ima«, poručio je.




Rekao je i da je civilizacijska stečevina da se svakoj žrtvi treba pokloniti, no da s obzirom na poruke koje dolaze iz Srbije treba reći da je istina samo jedna, da je razlog rata na području bivše Jugoslavije i onog dijela koji se vodio u Hrvatskoj velikosrpska agresija, kao i da je odgovornost za sve što se događa snosi Miloševićev režim i njegova ideja velike Srbije od koje je sve krenulo.


»Hrvatska je vodila obrambeni rat. Oluja je bila oslobodilačka operacija, legitimna i legalna. Žrtvama se treba pokloniti, ali isto tako očekujem da se poštuje i istina koja je jako bitna«, kazao je Jandroković i dodao da iz Srbije očekuje poruke koje se temelje na povijesnoj istini.


Upitan hoće li sutra on ili netko drugi iz državnog vrha biti u Uzdolju kod Knina gdje će u organizaciji Srpskog narodnog vijeća biti održana komemoracija za nastradale Srbe u Oluji, Jandroković je rekao da o tome još nisu razgovarali i da mora vidjeti sa kolegama iz Vlade hoće li netko tamo biti. Napomenuo je da mu je žao što danas u Kninu nema predstavnika Srpskog narodnog vijeća, no da vjeruje kako će doći dani kada će i predstavnici srpske nacionalne manjine doći na Oluju, pa će komemoracija za sve žrtve biti puno lakša u političkom smislu.


Reiner: Proslava se nije makla od građana


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer poručio je da je današnji dan za svakog građanina Hrvatske veliki dan zato jer je time zaokruženo teritorijalno jedinstvo države, te je napokon ostvaren onaj san kojeg su generacije hrvatskih građana imale, a to je da imaju svoju državu i u granicama kakva treba biti te za koju su mnogi položili svoje živote.


»Moramo se prisjetiti i tih dana kada je sav narod u Hrvatskoj bio jedinstven pod vodstvom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana«, rekao je te naglasio kao i danas apelira na jedinstvo prvenstvo zato da se poboljšaju mogućnosti djeci i mladima.Dodao je da treba ostvariti i gospodarski napredak jer je daleko od onoga što bi svi htjeli.Upitan da komentira pomicanje službenog dijela proslave s kninskog trga na tvrđavu, Reiner je odgovorio da se proslava nije makla od građana jer su upravo građani pljeskali i pozdravljali, a ne samo državni vrh. »To je promjena dobro došla. Nadam se da će biti i sljedećih godina«, dodao je.Novinari su ga pitali i da komentira sutrašnju komemoraciju u Uzdolju kod Knina koju organizira Srpsko narodno vijeće i smatra li da državne institucije trebaju tome nazočiti. Reiner je odgovorio da to »treba koordinirati sa državnim vrhom i da svaka manifestacija treba biti pripremljena«.