Mainstream stranke u problemu

HDZ i SDP imaju manje od pola potpore birača. Zvuči kao razlog za alarm, ali – znali su imati i manje

Jasmin Klarić

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Relativnost aktualnog godišnjeg pada HDZ-a i SDP-a pokazuje i slabo istaknuta činjenica da su te dvije stranke najviši kombinirani rejting u ovom desetljeću imale upravo – lani



ZAGREB Posljednje istraživanje javnog mnijenja, CRO Demoskop za lipanj, opet je izazvalo panične glasove o vrtoglavom padu najjačih stranaka. U izjavi za Večernji list, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, čak je ustvrdio kako su »ne tako davno« HDZ i SDP dijelili 70 posto biračkog tijela, a »sada su njihovi ukupni rejtnizi ispod 50 posto).


Jasno, takve brojke i činjenica da su HDZ i SDP u godinu dana (po CRO Demoskopu) prosuli skoro punih 15 postotnih bodova podrške, promptno izazivaju i komentare i analize o velikoj krizi mainstream stranaka i skoro pa neminovnom nadolasku populista iz Živog zida.


Problem je u tome što brojke, kad se malo dublje zagledaju, ne daju praktički nikakvog povoda atmosferi izvanrednog stanja među ljubiteljima dviju najjačih stranaka. HDZ i SDP nikad nisu »dijelili 70 posto potpore«, kako je to rekao Bačić, niti je neobična situacija u kojoj su njihovi ukupni rejtinzi ispod 50 posto.


Od Oraha do Zida 




Ako se gledaju lipanjski rejtinzi te dvije stranke od lipnja 2010. godine do danas, prvi zaključak je da sadašnji zajednički rejting nije rekordno nizak. Dakle, ako se u međuvremenu nisu promijenila osnovna artimetička pravila, aktualnih 43,9 posto koliko dobivaju HDZ i SDP je nešto više od 42,5 posto koliko su imali lipnju 2014. godine. Te godine je, sjetit ćete se, dobro »urodio« Orah, pa je zauzimao ono mjesto koje sad ima Živi zid – tadašnja trećeplasirana stranka imala je podršku od 12,6 posto, dok je Pernarova i Sinčićeva ekipa danas na 13,1 posto.


Ovim se, naravno, ne želi zaključiti da je politički zaborav i nestanak koji je doživio Orah budućnost Živog zida, no usporedba ovih brojki svakako pokazuje otpornost dvaju najjačih stranaka u odnosu na ostale. Na isto ukazuje i tada čevrtoplasirana desna koalicija – Savez za Hrvatsku, koja je odavno prestala postojati, a u lipnju 2014. nosila je 5,6 posto glasova na CRO Demoskopu (sad je četvrti Most sa 7,8 posto).


Relativnost pada 


Relativnost aktualnog godišnjeg pada HDZ-a i SDP-a pokazuje i slabo istaknuta činjenica da su te dvije stranke najviši kombinirani rejting imale upravo – lani! Naime, u lipnju 2017. godine, netom nakon održanih lokalnih izbora, Bernardićeva i Plenkovićeva stranka su dobijale 58,8 posto glasova, što je najviše od 2010. godine do danas. Štoviše, kad se govori o tome da je strašno da su rejtinzi HDZ-a i SDP-a ispod 50 posto, valja ukazati na činjenicu da su oni u pet od posljednjih devet godina bili – ispod te granice.


Svi ovi podaci, dakle, govore o tome da se – zasad – na političkoj sceni Hrvatske ništa pretjerano dramatično – HDZ i SDP baš i nisu u zamahu, ali sadašnje brojke ne pokazuju da su dva velika bloka, zajedno gledano, počela gubiti značajniji broj svojih tradicionalnih fanova.


HDZ+SDP (lipanj)


2010. 54,4%


2011. 47,6%


2012. 47,2%


2013. 44,7%


2014. 42,5%


2015. 54,2%


2016. 56,8%


2017. 58,8%


2018. 43,9%