Za ratifikaciju Istanbulske

HDZ NIJE IMPRESIONIRAN PROSVJEDIMA: Imamo široku društvenu potporu za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Hina

snimio Jurica Galoić / PIXELL

snimio Jurica Galoić / PIXELL

Mladež HDZ-a priopćila je da je dala punu podršku nacionalnom vodstvu HDZ-a i predsjedniku Andreju Plenkoviću u nastavku procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - s uključenom interpretativnom izjavom kojom se, kako ističu, otklanjaju kriva tumačenja konvencije.



BJELOVAR – Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je da za ratifikaciju Istanbulske konvencije (IK) postoji široka društvena potpora te ustvrdio kako njezina ratifikacija ne donosi obvezu Hrvatskoj da u vlastiti pravni i obrazovni sustav ugradi bilo što što bi imalo veze s rodnom ideologijom.


„Svatko ima slobodu izražavati svoje mišljenje i svoje stavove o svim temama, pa tako i o IK, ali važno je da se to radi na primjeren način i argumentirano”, rekao je Jandroković u Bjelovaru komentirajući prosvjed protiv ratifikacije te konvencije.


Jandroković, koji je nazočio sjednici Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je da je stav Predsjedništva HDZ-a potpuno jasan, a potpora koja dolazi s terena velika.




„Vlada je jednoglasno donijela odluku o upućivanju IK u ratifikaciju u Hrvatski sabor, predsjednica RH dala je potporu da se nastavi proces ratifikacije tako da mislim da postoji široki društveni konsenzus oko toga da je ta konvencija važna kako bi se žene zaštitile od nasilja i kako bi se smanjilo obiteljsko nasilje. Kroz interpretativnu izjavu jasno smo dali do znanja da za RH ne postoje nikakve obveze da uz svoj pravni i obrazovni sustav ugradi bilo što što ima veze s rodnom ideologijom”, napomenuo je Jandroković podsjetivši da će u Ustavu ostati definicija braka kao zajednice muškarca i žene.


„Hrvatska je ta koja će pisati svoje zakone i štititi svoje ustavne vrijednosti kao što piše u interpretativnoj izjavi i tu neće doći ni do kakvih promjena”, ustvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.


Mladež HDZ-a, pak, priopćila je da je dala punu podršku nacionalnom vodstvu HDZ-a i predsjedniku Andreju Plenkoviću u nastavku procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – s uključenom interpretativnom izjavom kojom se, kako ističu, otklanjaju kriva tumačenja konvencije.


Odluka je, navodi se, donesena jednoglasno na jučerašnjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva Mladeži HDZ-a i Koordinacije predsjednika županijskih odbora Mladeži HDZ-a.


Zaključeno je kako su nakon interpretativne izjave u kojoj Vlada RH navodi da su ciljevi Konvencije isključivo zaštita žena od nasilja i sprječavanje nasilja u obitelji, a da njezine odredbe ne sadrže nikakvu obvezu uvođenja “rodne ideologije” u hrvatski pravni i obrazovni sustav, uklonjene dvojbe koje su bile prisutne kod članica i članova Mladeži. Posebno što će se Konvencija primjenjivati u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i ustavnom definicijom braka, stoji na kraju priopćenja.